Múzeumok éjszakája – Pápa, 2008

Pápa, Esterházy-kastély

Kalandos barangolás a pápai Esterházy-kastélyban


A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat hétvégéjének leglátogatottabb pápai helyszíne kétségkívül a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum volt.


Megnyitó

A múzeum idén csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához rendezvényhez. Az ünnepélyes megnyitóra este 6 órakor a Somogyi Galériában került sor, ahol Mezei László építész köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy-L. István igazgató számolt be a múzeumban folyó munkáról. Múzeumok éjszakája László Péter nyugalmazott múzeumigazgató a Pápai Múzeumi Értesítő most megjelent XII. számát ismertette.


Múzeumok éjszakája Eközben a kastély elé már folyamatosan érkeztek a látogatók, akik először a Nádor-termet, a többi felújítás alatt álló kiállítási termet, majd a restaurált nagyméretű Pápa-látképet nézték meg. Ezután csoportos vezetéssel a barokk pincétől a felújított padlásraktárig bejárták a kastélyt. Pápa, Esterházy-kastély A kastélybeli séta este 7 órakor kezdődött és éjfélig folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Az éjszaka folyamán kb. 900-1000 ember élt a lehetőséggel, hogy megismerje a pápai várkastély történetét és épületét.


(Vonnák Andrea)