Laczkó Dezső Múzeum, május 30. 14.00–18.30

„Születés Napja” – Családi Nap

2009. május 22-30 között kerül megrendezésre Veszprémben a Születés Ünnep rendezvénysorozat a Lélek Éled Kör Közhasznú Egyesület szervezésében, mely a szülés-születés szépségéről, csodájáról szól.

A Lélek Éled Kör 2 éve szerveződik Veszprémben és a környező településeken, kismamák és édesanyák hívták életre, akik szeretnék megteremteni a lehetőséget, hogy a várandósság – szülés – szoptatás – gyereknevelés terén szerzett élményeket, tapasztalatokat a nők egymással megoszthassák, ezzel támogathassák egymást – ahogy régen is a nők egymásnak adták át a megszerzett tudást. A Kör alapvető célja a várandós anyák szellemi, érzelmi és fizikai jóllétének támogatása, a nőiség, anyaság, szülés és a születés minél teljesebb, tudatos, félelem nélküli megélésnek elősegítése. A Születés Ünnep keretén belül a Laczkó Dezső Múzeumban rendezendő Születés Napja című programon egy többgenerációs beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket, hogy az idős emberek átadhassák tudásukat, érzéseiket, tapasztalataikat a szülés-anyaság-gyereknevelés témáiban a fiatalok számára.

Szívesen hallgatnánk történeteket idős néniktől, bácsiktól gyermekük születéséről, saját születésük történetéről. Az '50-es évek előtti időben, a medikalizáció szigorú kórházi rutinja előtt, a falvakban az asszonyok egymást segítették, támogatták a fontos élethelyzetekben, így a gyermek várása, születése, a gyereknevelés időszaka során is. Erre a támogató erőre mai is nagy szüksége van a kisgyermekes édesanyáknak, ezért gondoltunk arra, hogy együtt fedezzük fel a generációk tudásában rejlő kincseket.

A mai, „tökéletes” anya, feleség idejében szüksége van a fiatal generációnak a valóság megélésére  – a saját tapasztalat mindig is előremutatóbb bárminél. Hadd álljon itt az egyik édesanya személyes példája, mely egyben a tapasztalatcserét is illusztrálja. „9 hónapos kisfiammal voltam látogatóban egy «pótnagyinál», akit munkám során ismertem meg, s elvittem bemutatni kisfiamat. Ebédre éppen valami pépet adtam, amit előtte otthon gondosan elkészítettem. Ő pedig elmesélte, hogy bizony az 50-es években vasárnap megfőzött 5 l bablevest, s azt ették egész héten, a gyermekeinek abból tört össze egy kis sárgarépát.  Azóta, ha érzem, hogy túlmisztifikálom az ügyet (a gyermeknevelést), mindig eszembe jut, hogy a szüleink is felnőttek, mi is, akkor a gyerekeim is fel fognak, mindenféle csodaétek / ruha / játék nélkül.”

Fontosak ezek a párbeszédek, a gyermeknevelés mellett az anyaság, a nőiség közös megélése. A Születés Napján az első előadás a Veszprém megyei gyerekágyas szokásokat mutatja be, mintegy felvezetésül szolgál a beszélgetésre.  

Program

Előadások:

14.30-15.00 Mészáros Veronika: Gyerekágyat kísérő szokások Veszprém megyében
15.00-16.00 Szülés dédanyáink korában és napjainkban – előadás és beszélgetés Novák Julianna, dúlával
Várandósokat, szülőket, nagymamákat és dédnagymamákat egyaránt várunk, felfrissíteni azt a tudást, amit őseink természetességgel hordoztak magukban, élték meg a szükséges pillanatban, s adták tovább lányaiknak, hogy ők is meríthessenek belőle.
16.00-16.30
16.30-17.00
Gyermek születik – interaktív foglalkozás kicsiknek Novák Julianna vezetésével
Életünk legmeghatározóbb élménye – a születés – elevenedik meg a gyerekeknek játékos formában. A különleges szemléltetés és az interaktív szerepjátékok segítségével ez a felvilágosító program az óvodás és kisiskolás korosztály számára, Magyarországon egyedülálló módon közelíti meg a szülés-világrajövetel katartikus élményét.
17.30-18.30 Családi néptánc – májusfa kitáncolás a Születés Ünnep záró momentuma

Kísérőprogramok:

14.00-18.30
  • Kézműves foglalkozások (rongybaba-készítés, fajátékok készítése)
  • Régi játékok játszóháza
  • Tárgyfelismerő játék – elfelejtett tárgyaink a néprajzi gyűjteményből
  • Sárkány születik – papírsárkány készítés a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület közreműködésével
  • Langalló sütés a Bakonyi Házban
  • Készségfejlesztő játszóház 0-tól 10 éves korig, Banka Beáta gyógypedagógus vezetésével (leírást lásd: a Várandós napnál!)
  • Szoptató sarok, pelenkázási lehetőség

Kiállítások:

„Az Élet Kapuja – Egy Kapu Élete” – interaktív kiállítás A Lélek Éled Kör tagjai egy női műhely keretében megépítették az emberpalánta petefészektől szülőcsatornáig vezető útját. A „méhen belüli” kiállítást bejárva a látogatók feleleveníthetik saját születésük, babavárásuk élményeit, elmerülhetnek a lélek testet öltésének misztikus történetében.
"Ördöglakat és zúgattyú" Hagyományos és újabb gyermekjátékok a néprajzi gyűjteményből
„Babcsörgő és rágóka”Mai, saját készítésű játékok tárlata, pályázati kiírás

Gasztronómia:

Kemencében sült házikenyér vajjal, zsírral, zöldségekkel, valamint tejfölös, fokhagymás langalló.

A programon való részvétel ingyenes.

a Lélek Éled Kör tagjai

További információ a www.lelekeledkor.hu oldalon!