A Születés Napja

2008. május 9-én pénteken 15 órától rendezte meg múzeumunk a Születés napját a Laczkó Dezső Múzeumban a Születés Hete című országos rendezvény keretei között a veszprémi Lélek Éled Körrel közösen.

Születés Napja

A rendezvény aktualitását az Ünnepek és találkozások című időszakos kiállításunk adta. Hozzá kapcsolódva terveztünk tudományos ismeretterjesztő előadásokat, játszóházat, tárlatvezetést.

Mészáros Veronika etnográfus a Gyerekágyat kísérő szokások Veszprém megyében című előadásában a szülés, születés körüli népszokásokat elevenítette fel, az ezeket kísérő hiedelemrendszert, hitvilágot ismertette, elmondta hogy a hagyományos paraszti kultúra ünnepei még emberhez, az emberi méltósághoz tisztelettel és szeretettel fordultak, s talán ezért sem árt felidézésük, megismerésük.

Születés Napja

Szabó Zsuzsanna dúla Boldogasszony című előadásában az alábbi kérdéseket vetette fel: "Ki is az a Boldogasszony? Vagy a Babba Mária?" Előadónk a szép Szűz Mária, az "áldott" nyomát kutatva hegyek tetejére, barlangok mélyére, a múlt kútjának fenekére, az ősi anyaméh titkokkal teli homályába vezette a hallgatóságot. A figyelő közönség így megtudhatta kit is bújtatott a magyar nép régi hite a keresztény Istenanya képébe, hogy évezredeken át túléljen, és megmutatkozzék a nyitott szemű keresőnek!

Születés Napja Vidák Tünde etnográfus "Nem kell se tejetek, se álmotok ..." című élménybeszámolóval tarkított előadása a születés hiedelmeit mutatta be két csíki faluban. Születés Napja Képekkel és interaktív játék segítségével idézte fel, hogy napjainkban milyen funkciója van a terhesség-szülés-születés, valamint a csecsemőkor hiedelmeinek és rítusainak.

Születés Napja

Születés Napja A gyermekek rongybabákat varrtak a Rongybaba játszóházban, valamint népi fajátékokat készítettek Mészáros Gáborral, az Általános Iskolák Központi Előkészítő Műhelye intézményvezetőjével.

Születés Napja Születés Napja Születés Napja

Születés Napja A programon 20 fiatal szülő és 15 kisgyermek vett részt. A rendezvény 20 órakor ért véget.