ARS SACRA FESZTIVÁL

AZ ARS SACRA FESZTIVÁL INGYENES PROGRAMJAI A VESZPRÉM MEGYEI MÚZEUMI IGAZGATÓSÁG INTÉZMÉNYEIBEN


Az Ars Sacra Fesztivál részeként (www.ars-sacra.hu) a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság több programmal, rendezvénnyel várja kiállítóhelyein az érdeklődőket


2012. szeptember 20-án, csütörtökön 16.30-kor Villa Romana Balácán (Nemesvámos) „Hívő vagy hitetlen? Római kori vallási emlékek a Balaton-felvidéken” – címmel Csirke Orsolya régész tart előadást az Ars Sacra Fesztivál keretében. (A program ingyenes.)

A régészeti park római kori kőtárában a Veszprém megyében előkerült antik faragott emlékek legszebb darabjait tekinthetik meg a látogatók. A lapidáriumban három tematikus csoport mutatkozik be: római kori síremlékek – istenvilág – építészeti tagozatok. Az előadás a római vallási faragott emlékek témakörét járja körbe, közöttük az ajkai és a csajági szentély-együttest, a Jupiternek, Junonak, Neptunusnak, Nemesisnek és Silvanusnak szentelt oltárt, a balatonfőkajári Diana és a tüskevári Mithras domborművet, valamint építési táblákat.
Fotó: Oszkó Zsuzsa

2012. szeptember 22-én, szombaton 15 órakor a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Tanulmányi raktárában (8200 Veszprém, Török Ignác utca 5.) rendezett Üvegbe zárt vallásos ábrázolások (türelemüvegek) című kiállításban az Ars Sacra Fesztivál keretében dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató tart előadást a türelemüvegek témakörében. (A rendezvény ingyenes.)

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum gyűjteményében 21 db türelemüveg található, ebből 19 szakrális tartalmú. Egy részük hutapalackba, más részük gyári, hengeres gyógyszeres vagy ecetes üvegbe zárt alkotás. Többségük Krisztus kínszenvedését idézi fel, azaz a kálváriát, a Golgotát jelenítik meg, több esetben a feszületből és az Arma Christiből álló kompozíció a Golgota-ábrázolások alakjaival (Mária, János, Bűnbánó Magdolna) egészül ki, más esetben templombelsőt ábrázolnak az Úrfelmutatás jelenetével.

Fotó: Oszkó Zsuzsa Fotó: Oszkó Zsuzsa

Lezajlott rendezvényeink:

2012. szeptember 16-án, vasárnap 14 órakor a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum „Születés – A gyermekáldás kultúrája” című kiállításában a Kulturális Örökség Napja alkalmából az Ars Sacra Fesztivál keretében Mészáros Veronika néprajzkutató, muzeológus, a kiállítás rendezője tart tárlatvezetést. (A program ingyenes.)

A szeptember 8-án megnyílt kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek megszületését – a várandósság, a szülés, a gyermekágy, a keresztelő, az élet a kisgyerekkel – témakörökben. A tárlat hagyományos népi kultúra emlékeit tárja a látogatók elé, kiegészítve a múzeum többi gyűjteményének idevonatkozó tárgyaival. A kiállítás kifejezetten gyermekbarát, rengeteg játékkal (gyermeksarokkal, 4D-s babamozival...) várja a kicsiket és a nagyokat is. A gyermekek számára kifejezetten érdekes lehet, hogy bebújhatnak egy imitált szülőcsatornába, majd újra „megszülethetnek”. A tárlat a néprajzi vonal mellett napjaink valóságát is megjeleníti, a veszprémi kórházból számos eszköz, berendezés látható a kiállításban.
Fotó: Oszkó Zsuzsa

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.