Kommunikáció a képzőművészetben

Hallgató közönség

Múzeumi információs nap a Művészetek Háza László Károly Gyűjteményében

2012. május 15-én pedagógusok, közművelődési és turisztikai szakemberek részvételével múzeumi információs nap volt a Művészetek Házában Veszprémben a Dubniczay-palotában.

A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy bemutassa a kortárs képzőművészeti gyűjtemények értékeit, felhívja a figyelmet a közművelődési intézményként működő kortárs gyűjteményekben folyó múzeumpedagógiai munkára a figyelmet. Az érdekeltek keressék a szakmai együttműködés lehetőségeit, tárják fel és generáljanak együttműködéseket a múzeumokban és a kortárs gyűjteményben folyó múzeumpedagógiai munkában, járuljanak hozzá a vizuális kultúra fejlesztéséhez.

Az érdeklődőket 16 órakor Kilián László, a Művészetek Háza igazgató-helyettese köszöntötte, majd Környei Ágota képzőművész, múzeumpedagógus mutatta be az intézményt és a kortárs gyűjteményeket. A Várgalériát, a László Károly Gyűjteményt, a Modern képtár – Vass László Gyűjteményt, beszélt a képzőművészetben folyó kommunikációról, amelyet az általa elmondottak és a későbbiek során tapasztaltak alapján akár a kommunikáció csúcsműfajaként is nevezhetnénk.


Környei Ágota és hallgatósága

A Környei Ágota által elmondottakat erősítette meg, s egyben bizonyította az a rendhagyó tárlatvezetés, amely során Karlowszky Bertalan (1858-1938) festő és és grafikus népszerű szalonzsánerei és reprezentációs portréi közül a Női portré című 1928-ban festett olajképében rejlő üzenetet bontották ki, fejtették fel kommunikációs tartalmait, miközben körbejárták és elemezték a portré művészetelméleti fogalmát is. A Várgaléria Gyűjthető pop című kiállításában Karlowszky-művének analóg változatát megkeresve a múzeumpedagógiai foglalkozás keretén belül maguk is portrékészítésbe fogtak. A jó hangulatban zajló információs nap végén az elkészült alkotásaikból a „portréfestők” rögtönzött kiállítást rendeztek. Az alkotókat és alkotásaikat a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum fotósa Oszkó Zsuzsa örökítette meg.


Alkotás közben Alkotók és alkotások «Ez vagyok én» Készül a portré Milló Ildikó és alkotása Portréelemzés Portréfestők és mesterük

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.