TIOP-1.2.2-09/1-2010-0030 pályázat

RAK-TÁR-LAT

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum tanulmányi raktára

 

Megnyitotta kapuit a közönség előtt a Múzeum raktára. A múzeumi kincsek otthonának tanulmányi raktárrá való alakítása a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával vált lehetővé. A 2010 szeptemberétől 2011. november végéig tartó építkezés keretében a raktár 710m2 területen alakult látogatóbaráttá és akadálymentesítetté. 20 000 műtárgy tárolási feltételei is jelentősen javultak.

A múzeumi gyűjtemények körülbelül 1%-a látható a kiállítások alkalmával. További 99%-uk dobozokban, polcokon és szekrényekben pihen. Többnyire muzeológusok, kutatók és restaurátorok láthatják csak azokat. A 300 000 db-ot is meghaladó gyűjteményből most 20 000-et bárki megtekinthet: vannak köztük textilek, fegyverek, néprajzi bútorok, festmények, képzőművészeti ritkaságok. A csütörtökön zajlott első próbaórán a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói vehettek kézbe I. Világháborús fegyvereket.

Látogatás és programok a raktárban

A Török Ignác utcai tanulmányi raktár kizárólag vezetéssel látogatható, előre bejelentkezett csoportokat fogadunk. Tartunk itt múzeumpedagógiai órákat iskoláknak vagy más csoportoknak.

Egyéni látogatókat nyílt napjainkon fogadunk (ezek időpontjáról a honlapunkon, hírlevelünkben és a Facebookon adunk tájékoztatást).

Múzeumpedagógiai programok:

Korok, katonák, egyenruhák:
A múzeumi foglalkozáson az 1848-49-es szabadságharc, illetve az I. és a II. világháború magyar egyenruháit és fontosabb felszerelési tárgyait ismerhetjük meg.
„Ruha teszi…” – Paraszti / polgári / úri viseletek Veszprém megyéből:
XVIII-XX. századi jellemző viseleti darabjai alapján betekintést nyerhetünk a korszak társadalmi rétegeinek öltözködésmódjába.
Ünnepek viselete:
A parasztság legfontosabb, az egyházi év, illetve az emberélet fordulópontjainak ünnepeihez használt viseletei.
Hajdanvolt kézművesség:
A textilgyűjteményre építve, kézműves szakember vezetésével a szövés, a fonás és a hímzés régi technikái elevenednek újjá a múzeumi órán.
„Szecessziós értékeink”:
Veszprém megyéből származó szecessziós stílusú, különféle anyagú műtárgyakat (Nagy Sándor festményei, kávéházi székek, ágytakarók, stb.) vesszük górcső alá.
Így készült hajdanán I.II – Asztalosmesterség és üvegkészítés Veszprém megyében:
A foglalkozáson az asztalosmesterség elmúlt évszázadaiba kalauzoljuk el a látogatót bútorraktárunk legértékesebb XVIII-XX. századi darabjai között. Üvegkészítés foglalkozáson pedig üvegkészítési technikákkal ismerkedhetnek valamint a látványraktárban tanulmányozhatják is az üvegből készült legszebb műtárgyakat.
„Fegyverek nyelvén”:
A janicsárok puskáitól a szovjet korszakban használt fegyverekig terjed a múzeum hadtörténeti gyűjteményének változatos anyaga.
Egyéb programok:
A Tanulmányi raktár közművelődési programjai 2012 szeptemberétől indulnak be. Néhány cím a kínálatból:
Mesélő tárgyak – a hónap műtárgya, Topmodell – divattörténet kezdetektől napjainkig, Alkotók és alkotások – előadássorozat, Anyagok és technológiák – műtárgyvédelmi és műtárgykezelési előadássorozat.

A beruházásról

A projekt számokban

Tartalmi elemek

A megnyitó és az első múzeumpedagógiai foglalkozás


Vissza (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – Pályázatok)