TÁMOP 3.2.8./10/B – 2010-0013

Veszprém megye évezredei – kulturális örökségünk értékei helyben, tárgyban, képben kreatív, tanórán kívüli órák, foglalkozások, programok Balatonfüreden, Kislődön, Városlődön és Veszprémben 2010. szeptember 14-től 2011. augusztus 30-ig.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2010. szeptemberétől 2011. augusztus hónap végéig a TÁMOP 3.2.8./10/B – 2010-0013 jelű nyertes pályázatának eredményeképpen Veszprém megye évezredei címmel a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeire és kiállításaira épülő új, múzeumpedagógiai és közművelődési program indult.

Az európai uniós pályázat révén elnyert, közel 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően pedagógusok kéréseit is figyelembe véve új, tematikával interaktív órák, foglalkozások és szabadidős rendezvények valósulnak meg Balatonfüreden, Kislődön, Városlődön, Veszprémben.

Az egyedi, különleges környezetben megvalósuló iskolán kívüli tanórák minden hónap harmadik szerdáján 9.00 órától Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, míg a foglalkozások minden hónap utolsó szombatján délelőtt kislődi, délután városlődi örökséghelyszíneken, a szabadidős rendezvények pedig múzeumi ünnepek - Múzeumok Őszi Fesztiválja, Múzeumok Éjszakája, Múzeumi Szabadegyetem, Flóra Ünnep Villa Romana Baláca – alkalmain várják az ifjú és felnőtt közönséget.

A régészek, történész, művészettörténész, irodalmi muzeológus, restaurátor, fotóművész, kulturális menedzser által kidolgozott múzeumi, oktatási – nevelési programokhoz foglalkoztatófüzeteket kapnak a diákok, míg a Múzeumi Szabadegyetem előadásait könyv formájában vihetik haza a legszorgalmasabb egyetemi polgárok.

Kontakt:
S. dr. Perémi Ágota
programvezető
régész, megyei múzeumigazgató-helyettes
e-mail: peremi [kukac] vmmuzeum [pont] hu
tel.: 06 88 564 320; 102. mellék

Háttéranyag a programokhoz

Múzeumi órák

Az őskor története – interaktív múzeumi óra a megyei és a lokális régészeti helyszíneket, anyagokat mutat be. Balatoni tájak, képek – a gyerekek kreativitására, vizualitására épülnek a Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti és irodalomtörténeti anyagát bemutató múzeumi órák. A tudás útja – tevékenység-központú múzeumi óra, a „Látványkönyvtár és tudástár” 2009-ben nyílt állandó kiállításra épít. A helytörténet oktatásában érdekeltek számára kivételes ismeretszerzési alkalmat kínál

Múzeumi foglalkozások

Gyökerek – Wurzeln – iskolák, múzeumok és kiállítóhelyek, civilek együttműködése mentén megvalósuló foglalkozássorozat, szűkebb és tágabb környezet, lakóhely jobb megismerését segíti, erősíti az identitásokat.

Ünnepek és találkozások program 4 rendezvénye

A tudományos, összművészeti, és játszóházi programok közül válogathatnak az érdeklődők, izlésének, igényének megfelelőt.
  1. Természet ajándéka – Terményünnep 2010. november 6.
    Az élményprogram a teremtő emberi munkát és a természetet ünnepli. A testi - lelki egészség megőrzését, az egészséges életmódot és az egészséges táplálkozás fontosságát hirdeti. Előadókkal, gyógyítókkal, táncos-zenés produkciókkal, játszóházzal, a program végén töklámpás, lampionos felvonulással.
  2. Költők kézfogása – Költészet napja. Ünnepi alkalom, kiállítással, irodalmár, színészek és zenészek közreműködésével.
  3. Flóra ünnep – Pannónai értékeinek dicsérete Villa Romana Balácán.
  4. Szent Iván – Szent János – Múzeumok éjszakája a Laczkó Dezső Múzeumban.

Múzeumi Szabadegyetem

2010/2011-es tanév tematikája a múzeumalapító, tudós geológus, piarista paptanár Laczkó Dezső életét és munkásságát öleli fel. Az előadások minden hónap második keddjén 15.30 órakor kezdődnek a Laczkó Dezső Múzeumban, Veszprémben.


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.