:: Műtárgyvédelmi osztály :: Laczkó Dezső Múzeum ::


Képek:

A kezdetektől a jelenig

Rhé Ilona 1938-ban őskori kerámiát restaurál

Veszprémben múzeumi műtárgyrestaurálást elsőként 1930 körül Rhé Gyula akkori igazgató Ilona lánya végzett régészeti kerámiákon. Őt követve évtizedekig a gyűjtemények gondozását Isaszegi János hivatalsegéd látta el. 1970 körül Éri István régész-igazgató szervezte meg a megyei közigazgatás költségvetési irányítása alá került közgyűjtemény kiállítás-rendezői és restaurátor műhelyét a múzeum alagsorában. Az alap-, majd felsőfokú restaurátor szakképzés központi beindításával hamarosan kialakult anyagfajtánként szakosodott alkalmazottakkal a restaurátor csoport, melynek vezetője 1989-ig Jánoska Péter korróziós vegyész, fémrestaurátor volt.

Műhely a múzeum alagsorában, 1975

A műtárgyraktári kezelőket is magába foglaló műtárgyvédelmi osztály megszervezésére ezután került sor. Másfél évtizeden át a raktárak és műhelyek Felsőörsön működtek. 2004-ben a restaurátorműhelyeket, majd a régészeti, történeti és néprajzi gyűjteményeket is visszaköltöztették Veszprémbe, két volt katonai raktárból átalakított új épületbe (Török Ignác u. 5–7.). A kezdetben 5–6 fős csoport a szaporodó feladatok ellátására az évek során 10 szakrestaurátorra bővült; a pápai múzeumban önálló restaurátor dolgozik.

Műhely- és raktárépületek Felsőörsön, 1985

A csoport tagjai szakirányú egyetemi diplomával rendelkező, ill. felsőfokú szakrestaurátori képzettségű tapasztalt közgyűjteményi restaurátorok, így tevékenységük a jól felszerelt műhely-együttesben országos viszonylatban is kiemelkedő műtárgyvédelmi potenciált jelent. A százezres műtárgyállomány védelme, feldolgozása, a régészeti, történeti-néprajzi kiállítások tárgyainak kezelése hosszú távra folyamatos feladatunk, melyet kiegészíthet a régió más gyűjteményeiben lévő kiemelt tárgyak szerződéses restaurálása.

A raktári gyűjteményeket egy-egy műtárgykezelő gondozza.

Műhely- és raktárépületek Veszprémben, 2009.

Címünk: 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
Iroda Tel.: 88 789-791, 88 564-320
115. mellék

© Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2009.
© Koncz Pál, Bárdossy Pál :::: FREE CSS & XHTML template by kosan - www.arth2o.hu