Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 
A Laczkó Dezső Múzeum
a Facebook-on:
 
 

Kedves Látogatóink!

Örömmel értesítjük önöket, hogy múzeumunk honlapja megújult. Új oldalunkat a www.ldm.hu vagy a www.laczkodezsomuzeum.hu címeken érhetik el. A www.vmmuzeum.hu címen régi honlapunk - archívumként - elérhető marad, de további tartalmakkal már nem frissítjük.
Aktuális kiállításainkkal, rendezvényeinkkel, szolgáltatásainkkal kapcsolatos információkért kérjük, hogy látogassák meg új, korszerű honlapunkat.

Tovább a múzeum új honlapjára

 

In memoriam Veress D. Csaba (1933-2014)

Tegnap értesültem a szomorú hírről, a reggeli órákban elhunyt Veress D. Csaba történész, egykori múzeumi kollégánk.
VÖDÖCSÖ, avagy Csaba bácsi fogalom volt nem csak Veszprémben, de jóformán megyeszerte. Amikor vidéken jártamban-keltemben kiderült, a múzeumnál dolgozom, többnyire mindenütt akadt valaki, aki nyomban felőle érdeklődött, hiszen tanári (utóbb muzeológusi) múltja révén rengetegen ismerték és kedvelték meglehetősen jellegzetes alakját... tovább olvasom

 

Jó kor az ókor! ‒ Nyári tábor Balácán

2014. július 28. és augusztus 1. között 9-14 éves korú gyermekek számára nyári tábort szervez a múzeum Villa Romana Balácán.
Ide kattintva lehet tájékozódni a jelentkezési lehetőségekről és minden lényeges információról.
 

Zárva a Bakonyi Ház

Kedves Látogatóink!
A múzeum épülete mellett álló Bakonyi Ház tűzeset miatt határozatlan ideig nem látogatható.
Köszönjük megértésüket!
további információk
 

Szünet a kutatószolgálatban

Értesítjük az érdeklődőket, hogy a múzeum kutatószolgálata augusztus hónapban szünetel. Nyitás szeptember 1-jén. Megértésüket köszönjük.

 

Még nyitva az Emberek aranyban kiállítás

A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum egy hónappal meghosszabbította az Emberek aranyban című, szkíta aranykincseket bemutató kiállítását.
A tárlat 2014. június 30-ig látható a Laczkó Dezső Múzeumban.
Látogassanak el hozzánk, tekintsék meg különleges kiállításunkat!
tovább olvasom

 

Ácsolt fatornyok – védelmező templomok – erdélyi műveltség

2014. március 31-én megnyílt a múzeumban az „Ácsolt fatornyok – védelmező templomok – erdélyi műveltség” című időszaki kiállítás, amely 2014. július 20-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.
tovább olvasom

 

Megnyílt a Hősök Kapuja és a Tűztorony!

2014. március 15-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Hősök Kapuja Látogatóközpont a veszprémi várban (8200 Veszprém, Vár u. 2.). Ezzel párhuzamosan a Tűztorony is újra fogadja a vendégeket.
A Hősök Kapuja és a Tűztorony nyitva tartási ideje: naponta 10-től 18 óráig.
Szeretettel várjuk látogatóinkat!
Tovább a Hősök Kapuja honlapjára

 

Újabb fotók a múzeumban

Benkő Imre, Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel gyarapodott a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.
tovább olvasom
 

Matricagyűjtő játék a múzeumban!

Jöjjön el a Laczkó Dezső Múzeumba, ragassza be a Mozaik Múzeumtúra matricagyűjtő füzetébe a múzeum állandó kiállításáról készült képet – és nyerjen National Geographic előfizetést!
Tovább olvasom Tovább a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalára
 

Érkeznek az I. világháborús emlékek a múzeumba

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság felhívására már számos, a háborúhoz, valamint a város háborús évekhez, eseményekhez kapcsolódó emlék, tárgy, fotó érkezett a múzeumba...
tovább olvasom

 

Megnyílt a Játékvilágok kiállítás

A Magyar Kultúra Napján, 2014. január 22-én, szerdán 17 órakor nyílt meg a múzeum Játékvilágok című új időszaki kiállítása. A cím sejteti a kiállítás tematikájának mozaikszerűségét, s ugyanakkor sokrétűségét is. A tárlat a játszó gyermekről szól, de a – múzeumi gondolkodásmódtól eltérően – ezúttal nem történeti és nem is társadalmi megközelítésben, hanem szempontok sokaságát vegyítve.
További információk a kiállításról

 

Széki Patka László relikviái a Laczkó Dezső Múzeumban

Széki Patka László, néhai veszprémi költő, hagyatékából közgyűjteményünknek kéziratokat, dokumentumokat, fotókat és egyéb személyes tárgyakat ajándékozott a költő özvegye, Fábián Judit. A kéziratok lapjai közül eddig több publikálatlan írás is előkerült....
tovább olvasom
 

Szabó Magda-levelek a múzeumban

Tungli M. Klára, Veszprémben élő költőnő azzal a kéréssel kereste meg a Laczkó Dezső Múzeum irodalmi muzeológusát, dr. Pilipkó Erzsébetet, hogy a birtokában lévő 12 darab Szabó Magda- levelet szeretné ajándékba átadni a múzeumnak...
tovább olvasom
 

Korniss fotók a múzeumban

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázati támogatása révén Korniss Péter két csodálatos alkotásával gazdagodott a Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.
tovább olvasom
 

Tisztelt látogatóink, kedves múzeumbarátok!

Az 1960-as években alakult Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság tevékenysége kereken 50 évi működést követően átalakul. A 110 éves veszprémi múzeum mindig a „Királynék Városában” székelt, s most haza érkezett.
Jó hír, hogy múzeumunk 2013. január 1-jétől Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának intézményeként Laczkó Dezső Múzeum néven működik.
tovább olvasom
 

Ányos Istvánné, Bay Mária portréjának restaurálása

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az „Állagvédelemre, preparálásra, konzerválásra, restaurálásra, műtárgyvédelmi szempontból indokolt egyedi műtárgymásolásra, valamint a pályázatban megjelölt tevékenységhez szorosan kapcsolódó, a műtárgyak védelmét, biztonságos és korszerű tárolását segítő eszközök, anyagok beszerzésére" pályázat keretében megvalósult Ányos Istvánné, Bay Mária portréjának restaurálása. A festmény ismeretlen festőművész alkotása a 19. századból. Olaj, vászon. Képgaléria
Nemzeti Kulturális Alap
 

„Történelmi, irodalmi, néprajzi értékeink nyomában”

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közel 25 millió forintos pályázati támogatásból tízféle programot szervez hat Veszprém megyei nevelési-oktatási intézménynek.
A Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, a városlődi ÁMK Német Nemzetiségi Óvoda és a szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola igényeire épülő program bepillantást enged a múzeumi munkába, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum műtárgygyűjteményeibe, elmélyíti a résztvevők helyi identitását, lokálpatriotizmusát. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg megyénk kulturális értékeivel, történelmével.
tovább olvasom
 

Laczkó Dezső

Újabb dokumentumokkal bővült a múzeum adatbázisa: a Laczkó Dezső életútját bemutató anyag mostantól honlapunkon elérhető
Laczkó Dezső adatbázis
 

RAK-TÁR-LAT

Látogassa meg a Múzeum raktárát!

Helyszíne: Veszprém, Török Ignác u. 5.
Látogatható előzetes bejelentkezés alapján: 06-88 426-081/18, kiraly@vmmuzeum.hu
 

Háztartási eszközök és viseleti darabok a Kádár-korszakból

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően újabb összefüggő tárgyegyüttessel gyarapodott a múzeum gyűjteménye. A zömében az 1950–1980-as évek használati tárgyai ízelítőt adnak a korszak magyar háztartásainak mindennapjaiból, az egy család különböző generációitól származó ruhadarabok pedig felelevenítik a 20. század második felének divattörténetét. Képgaléria
Nemzeti Kulturális Alap
 
 

TIOP-1.2.2-09/1-2010-0030 pályázat:
A Laczkó Dezső Múzeum tanulmányi raktárának kialakítása – iskolabarát fejlesztésA térképen zöld pont jelzi a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság saját kiállítóhelyeit.

»  A kiállítóhelyek Google-térképen


TIOP-1.2.2-08/1-2009-0003 pályázat: új oktató- és foglalkoztatóterem


»  Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése című program

 

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch