Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Emberek Aranyban
 

 
2014-04-03 16:30 – 2014-04-0318:00
 
Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.)
 

SZENZÁCIÓS SZKÍTA KINCSEK A MÚZEUMBAN

Kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

(8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A Laczkó Dezső Múzeum és a Kurgan Kft. új időszaki kiállítást nyit a 2014. április 3-án, csütörtökön 16.30-kor „Emberek aranyban” címmel.

A kiállítást megnyitja:

Nurbakh Rustemov

Kazahsztán magyarországi nagykövete

Köszöntőbeszédet mond:

Limbacher Gábor

múzeumigazgató

A Kurgán Kft. nevében a megjelenteket köszönti

Bikádi László

kommunikációs vezető

Szakmai bevezetőt mond

S. Perémi Ágota

régészeti osztályvezető

Közreműködik:

Bándi Dobkör

 

 

A szkíta birodalom Kazahsztánból származó aranykincseit a látogatók elé táró kiállítás olyan történelmi és kulturális utazásra hívja a látogatókat, amely életre szóló élményt nyújt mindazoknak, akik nyitottak az elfogadott „tények” új szemszögből való megvizsgálására. A tárlat bemutatja a magyar és a kazah nép közös eredőjét, a sztyeppei, lovas-nomád birodalmat, mely az ókor legnagyobb hadereje és az innováció bölcsője volt. A kiállítás színes képet fest a szkíta és türk eredetű népek életéről, kultúrájáról, gazdagságáról.

A tárlat elemeit szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint a feltárást és a leletmentést bemutató képek, molinók alkotják. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt – világviszonylatban is ritkaságszámba menő – lovas temetkezés leleteiből származik, azoknak méret- és anyaghelyes reprodukciója. A tárlat ízelítőt ad a teljes szkíta kultúrkör leletanyagából, megelevenedik számos lelőhely emblematikus arany és ezüst tárgyegyüttese. A melléjük kerülő Balaton-felvidéki régészeti leletek, valamint a régi történetírók és a szkíták ókori kortárs népeinek leiratai teljes képet adnak az ősi birodalomról.

A reprodukciók hitelességét Krym Altynbekov restaurátor privát intézete, az „Ostrov Krym” intézet szavatolja. Krym Altynbekov nevéhez fűződik az 1969-ben, Issyk falu mellett feltárt „Aranyember” végleges rekonstrukciója, a bereli sírmező leleteinek konzerválása, ő mentette meg 2012-ben a Mongólia területén talált türk fejedelmi mauzóleum festett agyaghadseregét is, valamint ő készítette el a H. Parzinger által megtalált, és az évszázad leleteként ismert Arzhan II kurgán szkíta fejedelmi sírjának rekonstrukcióját is. Krym Altynbekov munkásságáért és a kiállítási anyag hazai
bemutatásáért 2014. március 14-én vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől Budapesten.

A kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeire, azaz a tárgyak bemutatására alapul, hanem a teljes izgalmas feltárási folyamatot bemutatja. A feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak kultúráját, képzettségét, gazdagságát.

A tárlat egyfajta időutazás nemcsak a 2500 évvel ezelőtti szkíta birodalom kézműves kultúrájába, de bemutatja a szkíta nép erényeit és életmódját a világ más népeinek történetírói szemével.

A kiállítás több szálon kötődik Veszprémhez. A kiállítás-sorozat első szakaszának fotójegyeiből összeállt pénz adott pályázati önrészként lehetőséget a múzeumnak a 2013-as balatonudvari avar kori temetőásatáshoz, emellett Krym Altynbekov restaurátor ellátogatott a Laczkó Dezső Múzeumba ahol több régésszel, restaurátorral cseréltek szakmai véleményt a restaurálás szakmai munkájáról.

A 800 000 dollár értékű kiállítást fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezi meg a múzeum, a kiállítás őrzését a tárlat kiemelt támogatója, a Nyugalom Biztonsági és Vagyonvédelmi Kft. biztosítja.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch