Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ácsolt fatornyok – védelmező templomok – erdélyi műveltség
 

 
2014-03-31 10:00
 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt
2014. március 31-én, hétfőn 10 órára
az ÁCSOLT FATORNYOK – VÉDELMEZŐ TEMPLOMOK – ERDÉLYI MŰVELTSÉG
című kiállítás megnyitójára

Köszöntőt mond: dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Márfi Gyula veszprémi érsek és Lackovits Emőke néprajzkutató
Közreműködik: Kőris Zenekar, Veszprém
A kiállítás kurátora dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató

A tárlat megtekinthető 2014. július 20-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

A kiállítás az erdélyi szakrális építészet jellegzetes tájegységeit mutatja be festmények, rajzok, fényképek és reprodukciók segítségével, miközben a kalotaszegi, mezőségi, szilágysági, székelyföldi és szászföldi templomok ábrázolásain keresztül az egyes táji-történeti stílusok jellegzetességeivel is foglalkozik. Tárlatunk célja, hogy a látogatók számára átfogó képet nyújtson a szakrális épületek típusairól, a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyről. Ehhez alaprajzok, szerkezeti és műszaki rajzok, látképek és templombelsőt ábrázoló grafikák, fényképek szolgálnak illusztrációul.

A Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből válogatott, 1880 és 1920 között készült mintegy 60 darab grafika és fénykép gazdag művelődéstörténeti-néprajzi dokumentáció, ugyanakkor művészettörténeti szempontból is jelentős képzőművészi alkotások együttese.

A kiállítás bevezető része az erdélyi szakrális építészet iránti érdeklődést mutatja be, amely a 19. század végétől az első világháború kitöréséig volt a legélénkebb. A bemutatásra kerülő anyag három fontos tudományos esemény mellé csoportosul, amelyek nagyban befolyásolták az erdélyi templomépítészet dokumentálását. Az első az Ezredéves Országos Kiállítás, amely óriási impulzust adott az újabb tudományos igényű műemléki és néprajzi kutatások fellendüléséhez. A második fontos esemény az erdélyi templomok kutatásában a Malonyay Dezső (1866‒1916) koordinálásával meginduló, a magyarság néprajzát, népművészetét tájegységenként feldolgozó gyűjtőmunka volt. A harmadik fontos elem az erdélyi templomok dokumentálásában Kós Károly személye és tudományos munkássága, aki a népi építészetet tanulmányozva került egyre bensőségesebb kapcsolatba Kalotaszeggel.

A kiállítás első egységében fatemplomokat, tornyokat illusztráló rajzok kerülnek bemutatásra, amelyek a kalotaszegi, mezőségi és szilágysági típusokat örökítették meg. Ezek a legszebb példák arra vonatkozóan, hogy a történeti stílusokat nemcsak a legműveltebb, leggazdagabb vidékeken követték az építkezésben, hanem ‒ ha megkésve is ‒ ugyanilyen ízlés szerint építkeztek a szegényebb falvak is. A néprajzi kutatások ismerték fel leghamarabb, hogy a fatemplomok, tornyok leggazdagabb területe az ország északkeleti és keleti hegyvidéke. A következő kiállítási egység a székelyföldi vártemplomokat mutatja be hiteles építészeti és néprajzi dokumentációkkal. A rendszerint gótikus stílusú templomokat ‒ a közelben élő szászok építményeihez hasonlóan ‒ fallal vették körül, hogy menedékként szolgáljanak a lakosságnak.

A harmadik kiállítási egységben a szász erődtemplomokat ismerhetjük meg. Kiállításunk  magángyűjtőknek köszönhető tárgyi és viseletanyaga a templomerődbe menekült közösségek kultúráját jeleníti meg. Emellett bemutatjuk a székelyeknek, moldvaiaknak egyaránt lelki menedéket és feltöltődést nyújtó csíksomlyói búcsút a magyar néprajzi filmezés hőskorszakából, az 1940-es évek elejéről.

Kiállításunk emeleti szintjén a kortárs erdélyi képzőművészetbe nyújtunk bepillantást a Veszprém megyébe áttelepült művészek alkotásai révén. A néprajzi múzeum anyagát Tasnádi Zsuzsanna, a kortárs művészeti anyagot Dohnál Szonja rendezte. A viseletek és a tárgyi anyag Bodor Dezső Károlynak, Hámori Sándornak és Lengyel Ágnesnek köszönhető.


Limbacher Gábor
múzeumigató

 

Médiapartnerek: Veszprém TV, NAPLÓ, Vehir.hu, Méz Rádió, Veszprémi 7 Nap

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch