Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Magyar huszárok - Somogyi Győző festőművész előadása a múzeumban
 

 
2013-09-24 16.30
 
Laczkó Dezső Múzeum (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

2013. szeptember 24-én, kedden 16.30-kor a Veszprémi Múzeumegylet szervezésében Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész tart előadást Magyar huszárok címmel a Laczkó Dezső Múzeumban.

Somogyi Győző Kossuth-díjas képzőművész 1942-ben született Budapesten. Már gyermekkorában érdeklődött a rajzolás és a hadtörténet iránt. Később is, mikor már munkáspapból szabadfoglalkozású képzőművész lett, fontos feladatának tartotta a magyar történeti hadi viseletek rekonstruálását; több könyve is megjelent ebben a témakörben. Történelmi témájú képeit tudományos alaposságú kutatás előzi meg. Nemzeti témájú képei esetében a magyar történeti hagyományra hagyatkozik. A gyakorló lovas élet és a huszárság tanította meg arra, hogy – az ő szavaival élve – „a huszár sokkal több annál, mint színes ruhás lovaskatona. Ez egyfajta filozófia, amelyben valahol összesűrűsödik a magyar karakter. A könnyűlovas ésszel él, nem ront neki frontálisan a túlerőnek, hanem látszólag visszavonul, de soha nem adja fel, és a legváratlanabb időpontokban ott támad, ahol az ellenség nem is sejti. Ezt úgy a kommunizmus, mint a kapitalizmus körülményei között használható túlélési stratégiának ismertem meg.”

A magyar huszár igazi hungarikum, Magyar Örökséggé is nyilvánították. Mátyás királytól a második világháborúig jelen volt a magyar történelemben és az egész világon, szinte valamennyi államban elterjesztette a vitézi életformát, a hozzá kapcsolódó speciális fegyvernemet és viseletet. Somogyi Győző maga is hagyományőrző huszár, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Egyesület őrmestere. Az előadás során megismerhetik a huszárság történetét, színes képekkel illusztrálva.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch