Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Kötetbemutatók a múzeumban
 

 
2013-06-18 16:30
 
Laczkó Dezső Múzeumban (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 


Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27.

A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményeinek 2012 végén megjelent 27. kötete a kiadvány szellemiségének, hagyományainak megfelelően Veszprém megye régészeti, történeti korszakainak bemutatására, elemzésére, feldolgozására helyezi a hangsúlyt. A helyi értékeken kívül egy-egy tanulmány a magyar és az európai kapcsolatokra is igyekszik rámutatni.

A kötetben elsősorban a múzeum tudományos munkatársainak vagy velük együtt dolgozó más múzeumok szakembereinek közös tanulmányai olvashatók. Mellettük két esetben külső kutató cikke is helyet kapott a kötetben, ugyanakkor mindkettő az évkönyv szellemiségének megfelelően Veszprém megyei vonatkozású témát dolgozott fel. A kötetben található tanulmányok a régészet, történelem, néprajz, irodalomtörténet, restaurátori munka iránt érdeklődők számára nyújtanak új információkat, érdekességeket.

A kiadvány a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiadásában jelent meg 500 példányban, A4 formátumban, 264 oldal terjedelemben, idegen nyelvű rezümével.

A könyvbemutató egyúttal búcsú is a szakirodalomban és a nagyközönség előtt is jól ismert Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei sorozattól, amelynek első kötete 1963-ban, éppen 50 éve látott napvilágot. Ilyen címen ez a kötet az utolsó e sorozatban. A változó idők új fejezetet nyitottak a megyei múzeumok életében: a hajdani megyei múzeumi szervezet, hálózat megszűnt, a megyei feladatokat továbbra is ellátó múzeum Veszprém Megyei Jogú Város fenntartásába került. Ez indokolja, hogy a jövőben más néven, de a hagyományokat, a színvonalat továbbra is őrző új sorozattal fog jelentkezni a Laczkó Dezső Múzeum.

Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27.
Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság
Veszprém, 2012


Népi vallásosság a Kárpát-medencében 8.

2009. október 1–3. között nyolcadik alkalommal került sor a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság szervezésében a Népi vallásosság a Kárpát-medencében című konferenciára, melynek helyszínéül Balatonfüred szolgált. A konferencián elhangzott gazdag előadások anyagát hivatott e tanulmánykötet közreadni. Megszületésében hazai és határainkon túli néprajzkutatók, egyháztörténészek, művészettörténészek és különböző felekezetű lelkipásztorok működtek közre. Az írásokban a népi vallásosság színes gazdagságát fedezhetjük fel. Betekintést nyerhetünk a Kárpát-medencében élő népcsoportok vallási életébe, ünnepi szokásaiba, imádságaiba, a vallási életükhöz kapcsolódó építészeti és tárgyalkotó kultúra sokszínűségébe.

Az olvasó e kötet 640 oldalán egyszerre találhat forrásközléseket, speciális szakirodalmat, enciklopédikus tudást és ismeretszerző olvasmányos élményt.

Népi vallásosság a Kárpát-medencében 8.
Konferencia Balatonfüreden
2009. október 1–3.
Szerkesztette: dr. Pilipkó Erzsébet
Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém, 2013


 

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch