Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

MÚZEUMI SZABADEGYETEM - Üveghuták a Bakonyban
 

 
2013-01-08 16:30
 
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

A bakonyi üvegkészítés történetéről tart előadást Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus 2013. január 8-án, kedden 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.
 
A Bakony rengetegeiben az üvegkészítés mestersége, az üveghuták működése évszázados hagyományokra tekint vissza. A bakonyi üvegcsűrökben különböző zöldes és fehér színárnyalatú patika- és borosüvegek, poharak, kerek ablaküvegek készültek ‒ kezdetben kivált használati célra.

A 18‒19. században többek között Lókúton, Pénzeskúton, Somhegyen, Németbányán, Városlődön, Úrkúton működtek üveghuták. Ezek a települések nagyrészt az üvegcsűrök-üvegbányák létesítésének köszönhetően alakultak ki, és olykor nevükben is őrzik az itt folytatott mesterséget. Az erdőségek révén kötődtek a veszprémi püspökséghez, az Eszterházy és Zichy családokhoz, akik gyakran a megbízók is voltak. Az üvegesmesterek és családok német és cseh területekről érkeztek, életük során sokat vándoroltak, ugyanis az üveg készítéséhez nagy mennyiségű fára volt szükség – és ennek kitermeléséhez folyamatosan új erdőterületeket kellett meghódítani. A bakonyi üveghutákból fennmaradt legismertebb, úgynevezett „somhegyi üvegek” igazi mesterművek, amelyek virágmotívumos, állatalakos, monogramos, csiszolt díszítéssel készültek.

A bakonyi huták hagyományaira épült a 19. század második felében az ajkai üveggyár, melynek alapítója Neumann Bernát volt, akitől a század végén Kossuch János örökösei vették meg az üzemet, és igen hamar fel is virágoztatták. A gyár számtalan nehézséget átvészelve a mai napig működik.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2012/2013-as Múzeumi szabadegyetemének ötödik előadása a 2013. január 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Ez előadás témája: Üveghuták a Bakonyban. Előadó: Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch