Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem - A királyi vadászoktól az elvtársi vadászatokig
 

 
2012-12-11 16:30
 
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

A bakonyi vadászat történetéről tart előadást Kákonyi Anna történész muzeológus december 11-én, kedden 16.30-kor a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.

A vadászat a mindenkori elit életformájának markáns része, voltaképpen az uralmi elitbe tartozás kritériuma volt az évszázadok során. A polgári korban közéleti eseménynek számított egy-egy nagybirtokon rendezett sikeres hajtóvadászat, a Kádár-korszakban a színfalak mögött zajlott, de rövid idő alatt egyike lett a vezető réteg kedvelt szokásainak. A vadászati jog évszázadokon keresztül az „urak” kiváltságai közé tartozott, s bár később törvény szerint demokratizálódott, a köztudatban megmaradt úri passziónak.

A Bakony – lévén az ország legnagyobb összefüggő erdőterülete – mindig is frekventált vadászterület volt. A középkorban az uralkodó és kísérete látogatott el időről-időre erre a vidékre, később a mindenkori királyi udvartartást is innen látták el vadhússal. Szentgál falu például a vaddal adózó kiváltságos települések sorába tartozott, és a szentgáli „királyi vadászok” leszármazottai a 19. század első feléig megtartották kiváltságos adózási módjukat.

A 18. században kialakuló nagybirtokok területén a hatalmas, értékes erdőségek egyik haszna az itt élő vadállomány volt. A tudatos vadgazdálkodás megteremtése a 19. század végén a főúri családokhoz, a Nádasdyakhoz, Esterházyakhoz köthető, de csaknem minden birtokos család férfitagja hódolt a vadászatnak, mint a társasági élet egyik legkedveltebb formájának.

A második világháború után az egykori uradalmak erdőbirtokait államosították, az elkobzott területek egy részét újonnan megalakuló vadásztársaságoknak adták bérbe. Az új társaságok tagjai és az állami szervek vadászati felügyelői azonban személyükben gyakran folytonosságot képeztek a letűnt úri világgal.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2012/2013-as Múzeumi Szabadegyetemének negyedik előadása a 2012. december 11-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Ez előadás témája: A királyi vadászoktól az elvtársi vadászatokig – fejezetek a bakonyi vadászat történetéből. Előadó: Kákonyi Anna történész muzeológus.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch