Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

ARS SACRA FESZTIVÁL. Üvegbe zárt vallásos ábrázolások. (türelemüvegek)
 

 
2012-09-22 15.00 – 2012-09-2218.00
 
Tanulmányi raktár. Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Veszprém, Török I. u.5.
 

 

Az Ars Sacra Fesztivál és Kultuális Örökség Napjai programsorozat keretében A hét műtárgya. Üvegbe zárt vallásos ábrázolások. (türelemüvegek) címmel Dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató  kiállítással és előadással várja a téma és a különleges tárgyak iránt  érdeklődőket. 


 


 

A LDM gyűjteményében 21 db. türelemüveg található, ebből 19 szakrális tartalmú. Egy részük hutapalackba, más részük gyári, hengeres gyógyszeres vagy ecetes üvegbe zárt alkotás. Többségük Krisztus kínszenvedését idézi fel, azaz a kálváriát, a Golgotát jelenítik meg, több esetben a feszületből és az Arma Christiből álló kompozíció a Golgota-ábrázolások alakjaival (Mária, János, Bűnbánó Magdolna) egészül ki, más esetben templombelsőt ábrázolnak az Úrfelmutatás jelenetével.

A néprajzi gyűjteményeknek ez a jellegzetes tárgyegyüttese rabmunkák néven is ismeretes. Nevük a készítés módjára és a készítés körülményeire egyaránt utal. Az aprólékos munkával készített tárgyak összeállítása hosszú időt és nem kevés türelmet igényelt alkotóitól, amelyre több esetben a börtönbüntetésüket töltőknek nyílott leginkább lehetőségük, innen ered a rabmunka megnevezés. Időigényes tevékenységre képesek voltak a munkát végezni nemtudó betegek, vagy az állatokat őrző pásztorok is. Ugyanakkor e tárgycsoportban olyan alkotások is találhatók, amelyeket bányászok készítettek.

Hagyatéki leltárak tanúskodnak arról, hogy mind a világi, mind a szakrális ábrázolású türelemüvegek már a 18. században megjelentek és használatosak voltak a magyar tárgykultúrában, bár ebből a korból csak kis számban maradtak meg tárgyi emlékek. Az európai múzeumokbanelsősorban német és osztrák gyűjteményekbenugyancsak megtalálhatók az üvegbe zárt vallásos ábrázolások.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch