Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

ARS SACRA FESZTIVÁL. Hívő vagy hitetlen?
 

 
2012-09-20 16.30 – 2012-09-2018.00
 
Villa Romana Baláca Nemesvámos, római kori kiállítóhely - Kőtár/Lapidárium
 

Hívő vagy hitetlen? Római kori vallási emlékek a Balaton-felvidéken.

Az Ars Sacra Fesztivál és Kultuális Örökség Napjai programsorozat keretében tárlatotvezet és előadást tart Csirke Orsolya régész. 

A régészeti park római kori Kőtárában a Veszprém megyében előkerült antik faragott emlékek legszebb darabjait mutatjuk be a látogatóknak. A Lapidáriumban három tematikus csoport mutatkozik be: Római kori síremlékekIstenvilágÉpítészeti tagozatok. Az előadás keretében a római vallási faragott emlékeket járjuk körbe. Közöttük az ajkai és a csajági szentély-együttest, Jupiter-nek, Juno-nak, Neptunus-nak, Nemesis-nek, Silvanus-nak szentelt oltárt, a balatonfőkajári Diana és a tüskevári Mithras domborművet, és építési táblákat.

 

A Római Birodalom nagyobb városaiban a capitoliumi triászJupiter, Juno és Minevaszámára szentélyeket emeltek. A szentélyeken belüli cellákban helyezték el az életnagyságnál nagyobb, általában ülő testtartásban ábrázolt istenszobrokat. A nekik ajánlott oltárok szentélyekben és szentélykörzetekben kaptak helyet.

A Pannoniában igen népszerű Mithras-kultusz szentélyeivel táborokban és civil környezetben is szép számmal találkozhatunk. A háromosztatú szentélyek legmélyebb része a középső volt. Itt kapott helyet a kultuszkép, a bikán győzedelmeskedő isten alakja. A szentélyekben helyezték el a fogadalmi oltárokat is.

Neptunusról, a tenger és a vizek istenéről két oltáron emlékeztek meg (Nagyvázsony, Zalaapáti). A nagyvázsonyi fejezetén kifaragott halászó jelenet, egyrészt megőrizte a római hajóformát, másrészt az egykori balatoni halászathoz adalékul szolgálhat.

A bor, mámor és jókedv istenének latin változata, Liber Pater töredékes szobra a csajági szentélyből ismert.

Diánának, a vadászat istennőjének szobrait és reliefjeit szabadban vagy házi szentélyekben állították fel. Fortuna-Nemesisre egy házi szentély számára szánt márványfej utal Balácáról.

Silvanusnak, a Pannoniában egyébként nagyon kedvelt istennek két emléke ismert a Balaton körzetéből. Az egyiket a házi (Silvanus DomesticusnakTüskevár), a másikat az erdei Silvanusnak (Silvanus SilvestrisnekKirályszentistván/Litér) ajánlották.

 


 


 

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch