Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ortodox és latin karácsony
 

 
2012-01-14 15:00
 
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum
 

Előadás és tárlatvezetés a "Minden bajban védelmező"- orosz fémikonok a 18-20. századból c. kiállításban.

Vezető: dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató főmuzeológus

Belépődíj: 500 / 300 Ft, amely a kiállítási belépőjegyet és a tárlatvezetést is tartalmazza.

 

Ortodox vízkereszt

A vízkereszt, a római katolikus naptár szerint Epiphania Domini, „az Úr megjelenése” elnevezésű, január 6-án tartott ünnepe. Ezen a napon a szertartás szerint vizet és tömjént szenteltek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is.

Az Epiphania ünnepe a keresztény egyházban először a III. században tűnt fel, mint Krisztus születése napja. Száz évvel később azonban Róma úgy látta jónak, hogy Krisztus születését a „Legyőzhetetlen Nap” (Sol Invictus) pogány ünnepével, a népszerű Mithras napisten születésnapjával (dec. 25.) egyeztesse, ezért Epiphania hamarosan új jelentést kapott. Nyugaton a háromkirályok imádásának, keleten pedig Krisztus Jordán folyóban való megkeresztelkedésének az ünnepe lett. Az utóbbi gondolatot később a római egyház is átvette, sőt hozzácsatolták Jézus első csodájáról (a víz borrá változtatásáról a kánai menyegzőn) való megemlékezést is.

A keleti kereszténységben napjainkig a Julián-naptár szerint január 6-án ünneplik Krisztus születését, és 13 nappal később kerül sor a vízkereszt ünneplésére, azaz január 19-én. Ugyanis II. Jeremiás, konstantinápolyi pátriárka nemcsak az 1582-ben XIII. Gergely pápa által bevezetett új naptárt nem fogadta el, hanem ragaszkodott a világ teremtésétől számított évekhez. Így volt ez a cári Oroszországban is, ahol csak a 18. sz. végén, 1700. jan.1-jével Nagy Péter rendeletére vezették be a Julián-naptár szerinti időszámítást (az ortodox naptárban ekkor már 7207-et írtak.) Magára a Gergely-naptárra csak a szovjethatalom tért át 1918-ban, azonban az ortodox egyház napjainkig megtartotta a Julián-naptár szerinti ünneplést.

Január 19-én, az ortodox vízkereszt ünnepén napjainkig Oroszországban és Ukrajnában hívek százai fürdenek meg ezen a napon a hideg folyó- és állóvízben, mert hitük szerint a jéghideg vízbe való merülés szertartása megtisztítja a lelket az elkövetett bűnöktől. Az ortodox egyházak közül január 19-én tartják a vízkeresztet még a szerb, a macedón és a grúz egyházak is, illetve az antikhalkedóni egyházak közül a kopt.

(dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató főmuzeológus írása)

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch