Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A hagyományos orvoslás évszázadai
 

 
2006-07-15 09:00
 
Tájház, Bakonybél
 

MEGHÍVÓ
A BAKONYBÉLI TÁJHÁZ
TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT ÉS ISMERÕSEIT

A HAGYOMÁNYOS ORVOSLÁS ÉVSZÁZADAI
címû idõszaki kiállításra
2006. július 15. – augusztus 27.

Bakonybél, Fõ utca 15. (8427, Tel.: 88/ 461-471)

 

2006. július 15. Bakonybél
PROGRAM


09.00-11.00 /Tájház-tól Tájházig/
GYÓGYNÖVÉNYISMERETI-TÚRA
Bakonybél falu környékén a Borostyán-kút érintésével Takács Ferenc kertészmérnök vezetésével (gyülekezés a tájházban 8.45 kor a Tájház udvarán)

11.00-11.30 /Tájház/
A hagyományos orvoslás évszázadai a XVI–XIX. században címû IDÕSZAKI KIÁLLÍTÁS megnyitása / A kiállítást rendezte dr. Babulka Péter / A kiállítást köszönti Felföldi Andrea és Tóth G. Péter.

Ebédszünet (fakultatív)

13.30-14.30 /Tájház/
dr. Babulka Péter ELÕADÁSA A HAGYOMÁNYOS ORVOSLÁS ÉS A NÉPI GYÓGYNÖVÉNYISMERET TÉMAKÖRÉBEN

15.00-15.30 /Szent Maurícius Monostor/
Vásárhelyi Anzelm OSB testvér kalauzolásában gyógynövényeket bemutató IDÕSZAKI KIÁLLÍTÁS megtekintése a monostor galériájában.

15.30 óra /Szent Mauríciusz Monostor/
Séta a MONOSTORI FÜVESKERTBEN ÉS GYÜMÖLCSÖSBEN Kiss Domonkos OSB perjel úr kalauzolásában (a gyógynövényekrõl tájékozó információ látható a monostor hivatalos honlapján http://www.mauriciusz.hu/manufaktura/gyogynoveny.htm)

09.00-16.00 /Bakonyi Erdõk Háza/ (fakultatív)
Állandó kiállítás: ERDÉSZETI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI GYÛJTEMÉNY. A bemutatóhely emléket állít a 20. század eleji erdészmérnöki szaktudásnak, a múlt földtörténetének, valamint bemutatja a jelen élõvilágát.
Idõszaki kiállítás: 3. alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Erdõk Házában Seres Erzsébet szervezésében az a kiállítás, ahol a résztvevõ alkotók különbözõ (festés-csontfaragás-faszorászat-fotózás és porcelánfestés) technikákkal mutatják be és próbálják átadni az emberek felé természetszeretetüket. A mostani kiállítás megemlékezik Tarr Lajos akvarell festõmûvészrõl és Németh János csontfaragó-mûvészrõl is.

09.00-17.00 /Tájház/
A Tájházban egész nap megtekinthetõ az Bakony népi kultúráját bemutató új ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS (rendezte Schleicher Vera és Mészáros Veronika)
A megnyitó napján a Tájházban alkalmi gyógynövény teaház várja kedves vendégeinket. A TEAHÁZBA szívesen várunk mindenkit teázni, beszélgeti, pihenni, zenét hallgatni. A gyógynövény teákat készíti Mihályfi Márta, Kiss János, Lindemann Lívia és Mihalik Gabriella.


Külön köszönjük Kiss Domonkos OSB, Vásárhelyi Anzelm OSB, Bús Mária, Takács Ferenc, Prímusz József és munkatársai, Mihályfi Márta és munkatársai, valamint Felföldi Andrea segítségét.


A rendezvényt közremûködésével támogatta:
Szent Mauríciusz Monostor (www.mauriciusz.hu)
Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet (www.bfnp.hu)
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre (www.skanzen.hu)
Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság (www.vmmuzeum.hu)
Tárnics Oktató és Szolgáltató Bt. (www.tarnics.hu)


A HAGYOMÁNYOS ORVOSLÁS ÉVSZÁZADAI


A tájházban 2006. július 15. és augusztus 27. között látható kiállítás az ezeréves államiságunk emlékére 2000-ben, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ,,A hagyományos orvoslás évszázadai” címmel megrendezett tárlat anyagának válogatását tartalmazza. A tájház adta lehetõségekhez igazodva két nagyobb témakört mutatunk be: - a XVI. század végétõl a XIX. század közepéig tartó ,,füveskönyvek korszakát”, és - a XIX. - XX. századi népi orvoslást és népi (gyógy)növényismeretet. A kiállítás fejezeteihez és témáihoz, a bemutatott kép- és tárgyi anyaghoz alkalmazkodva egyoldalas tájékoztatók készültek, melyek a Tárnics Bt. honlapjáról pdf-formátumban letölthetõk, így az azokban található szövegek és képek segítségével a téma iránt érdeklõdõk az eredeti, szentendrei kiállítás hangulatát is megérezhetik. A honlapon emellett olyan cikkek és tanulmányok is letölthetõk, amelyek a kiállítás megnyitásakor elhangzott elõadás anyagához szervesen vagy érintõlegesen kapcsolódnak. A kiállítás a szentendrei múzeum alapvetõ céljához igazodva elsõsorban a mûvelt nagyközönség érdeklõdését kívánta megnyerni, de megtekintésével a néprajz iránt érdeklõdõ bölcsész-, az orvostörténetet és orvosi antropológiát tanuló orvostan-, valamint a gyógynövényismeretet tanuló gyógyszerész hallgatók is értékes és hasznos adatokhoz juthatnak. A felsoroltak mellett a kertészet- és agrártudományok, valamint a természetes gyógymódok iránt érdeklõdõk figyelmére is számítunk. A fent jelzett két témakör közül nagyobb terjedelemben a népi orvoslással, illetve a hozzá kapcsolódó népi növényismerettel foglalkozunk. Ennek alapvetõ oka az, hogy az eredeti kiállításnak otthont adó Szabadtéri Néprajzi Múzeum kutatási és oktatási programjához, környezetéhez és hangulatához e témakör részletesebb bemutatása illett a legjobban. De emellett szólt az a tény is, hogy a népi gyógyászatban napjainkban is alkalmazott eljárások közt olyanok is megtalálhatók, amelyek már évszázadokkal ezelõtt is használatosak voltak, így a népgyógyászaton keresztül történõ bemutatásukkal azok egy része is megismerhetõvé válik. Kérem, tekintse meg ezt a kis kiállítást legalább olyan érdeklõdéssel, mint amilyen örömmel készítettük. A kiállítás megrendezésében részt vett munkatársak nevében is sok szeretettel köszönti Önt:

Dr. Babulka Péter
a kiállítás rendezõje és
növényfotóinak készítõje

Tárnics Oktató és Szolgáltató Bt.
H-1213 Budapest, Vihorlát u. 5.
Tel/Fax: (36) 1-277-3301
Mobil: 06-20-486-2772
E-mail: tarnics@alarmix.net
Honlap: www.tarnics.hu

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch