Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre
 

 
2006-06-13 16:00
 
Laczkó Dezsõ Múzeum, Veszprém
 

A Veszprém Megyei Múzemok Baráti Köre
tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, hozzátartozóit és barátait
Néprajzi Szakcsoportjának
rendezvényére, amelyre

2006. június 13-án, kedden 16 órakor
kerül sor

a Laczkó Dezsõ Múzeum elõadótermében
(Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Az elõadás címe:

NÉPRAJZOSKÉNT A SZENTFÖLDÖN
(Betlehem és Jeruzsálem)

elõadó:

MIHÁLYFI MÁRTA
néprajzkutató

***

Mihályfi Márta veszprémi születésû (1971) kutató, aki a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett (1989), majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen (ma Pécsi Tudományegyetem) etnográfusi és magyar szakos bölcsész-tanár diplomát szerzett (1999 és 2002). Már a gimnázium elvégzését követõen néprajzosnak készülve részt vett a Laczkó Dezsõ Múzeum vallási néprajzi táboraiban, ahol mint egyetemi hallgató is jelen volt, gyûjtései jó forrást jelentenek a népi mûvelõdés egy adott részterületére vonatkozóan. Egyetemi hallgatóként az Országos Tudományos Diákköri konferenciák rendszeres elõadója volt 1993-1999-ig. Tudományos dolgozatait kétszer is elismerõ oklevéllel, egyszer pedig kiemelt elsõ díjjal jutalmazták.

1994-96-ban Köztársasági Ösztöndíjban részesült, 1995-ben pedig a Diákok a Tudományért Szakalapítvány anyagi támogatását nyerte el a kárpátaljai helyszíni vizsgálataihoz. 1995-96-ban két alkalommal is spanyolországi ösztöndíjat kapott, hat hónapot a madridi egyetemen, továbbá egy kurzust pedig a nyári egyetemen tölthetett el. 1997-98-ban öt hónapig a barcelonai egyetem ösztöndíjasa volt, majd 1998-ban ugyancsak a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány támogatásával spanyolországi terepmunkát végezhetett. Ösztöndíjasként Spanyolországban mindkét egyetemen a Szociális Antropológia, a Szociológia és Kulturális Antropológia tanszékek munkájába kapcsolódott be. Vizsgálatait is olyan témakörökben végezte, amelyek ezeknek a tanszékeknek kutatási programjába voltak beilleszthetõk.

Mihályfi Márta azok közé a fiatal kutatók közé tartozik, akik teljes odaadással, fáradtságot nem ismerve, a veszélyre nem figyelve végzik helyszíni vizsgálataikat. Elmondható róla, hogy nyugattól keletig, déltõl északig utazva, a legnehezebb körülményektõl vissza nem riadva, az idõnként súlyos megpróbáltatásokat is vállalva végezte a terepmunkát, amelyet kitûnõen dokumentált. Olyan nagy anyag birtokában van, hogy sok kutató életmûvet alkot ennyibõl. Vizsgálatait a népszokások, a népi vallásosság, a népi orvoslás, a hiedelmek, a valamint a jelenkutatás területén végezte. Utóbbi témakörben az alternatív mozgalmakat, életformákat, közösségeket vizsgálta. Elõadásait is ezekben a témákban tartotta, publikációiban, amelyeknek száma hat, viszont döntõen néprajzi témákat dolgozott fel. Terepmunkájának termékei még a fényképek, amelyekbõl négy alkalommal rendezett kiállítást Madridban és Barcelonában, ráirányítva a figyelmet a trianoni határokon túli magyar közösségekre. Jó lenne, ha ezt az anyagot a szentföldi képeivel együtt itthon is láthatnánk. Reméljük, sor kerülhet majd erre.

Elõadásában most a Szentföldre kalauzolja el a hallgatóságot, az ott megélt élményeibe avat be, az ott élõk hagyományait hozza közel és ad képet arról is, mit jelent a világ kereszténységének a Szentföld, különösen Betlehem és Jeruzsálem. Szavait vetített képekkel illusztrálja, segítve megérteni azt is, hogy a három vallásnak (a kereszténynek, a zsidónak és mohamedánnak) egyaránt szent ez a hely.

 

S. dr. Laczkovits Emõke
szakcsoport-vezetõ

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch