Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre
 

 
2005-09-15 16:00
 
Laczkó Dezsõ Múzeum, Veszprém
 

A Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre
tisztelettel meghívja Önt, hozzátartozóit és barátait
Néprajzi Szakcsoportjának
rendezvényére, amelyre

2005. szeptember 15-én csütörtökön
16 órától
kerül sor a

Laczkó Dezsõ Múzeum elõadótermében
(Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
Az elõadás címe:

Csángók a 21. században.
Gondokkal terhelt jelen - reményekkel tele jövendõ.


elõadó:

Nyisztor Tinka
néprajzkutató

Nyisztor Tinka a moldvai Pusztinán született, mai is ott él. Általános és középiskolai tanulmányait román nyelven végezte. Volt már francia tanár, népfõiskolai hallgató (itt ismerkedett meg a néprajzzal), betanított munkás, majd számítógépes adatrögzítõ. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte néprajz szakon. Kutatási területe a moldvai magyarok táplálkozási kultúrája és ennek helye Európában. Az ELTE doktori iskolájának hallgatója, kiegészítõ tanulmányait Budapesten és Neuchatelben végezte. Hazament Pusztinába és azóta is kitartóan dolgozik az övéiért, sorsuk jobbra fordulásáért, az anyanyelvi oktatásért, a magyar nyelven tartandó szentmisékért, amelyre közel két évszázada áhítoznak a magyarság legkeletibb és legmostohább sorsú tagjai. Azért küzd, hogy a moldvai magyarok közösségeiben megszûnjön a kényszerû asszimiláció és a mindent átjáró félelem, biztosítva az ide születetteknek is boldog európai polgárként önazonosságuk szabad vállalását. Minden tevékenysége azt szolgálja, hogy megálljon az 1880 óta tartó folyamat, amelynek lényegát Ploescu Ioanu fogalmazta meg a korabeli Amicul Familiei c. lapban. Ez nem más, mint a jól megtervezett beolvasztás, amelyet román nyelvû kötelezõ iskoláztatással és a román papok lelki gondozásával szándékoztak megoldani. Visszatekintve ma már elmondható, hogy nem kevés sikerrel. Amiért mégsem vezetett teljes eredményre ez a rendkívül tudatosan irányított és vezetett munka, az köszönhetõ néhány kiemelkedõ papnak, pedagógusnak, néprajzkutatónak, akik vállalva a veszélyt, hírvivõként is igyekeztek gátat emelni e folyamat elé. Petrás Ince János, Gegõ Elek, Domokos Pál Péter, Lükõ Gábor, Mikecs László, Kallós Zoltán, Seres András, Kósa-Szánthó Vilma, Lakatos Demeter, Hodorog Luca, Gazda József, Pozsony Ferenc, P. Jáki Sándor Teodóz OSB, Csoma Gergely, Bilibók Jenõ, Hegyeli Attila, Perka Mihály, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Nyisztor Tinka - hogy csak azokat nevezzem meg, akik a legtöbbet tették, nem egy esetben életüket kockáztatva, sõt, Petrás Ince János életével fizetett mindezért.
Nyisztor Tinka egyike a legkeményebben küzdõknek, aki nemcsak Romániában és Magyarországon, hanem Európának a kisebbségek megmaradásáért folytatott tevékenységre kevésbé fogékony döntéshozóinak figyelmét is sikerült a csángó-kérdésre irányítania. Azok közé tartozik, akik Európában eredményesen képviselik a csángók ügyét, felhívva a figyelmet erre az egyik legnagyobb és legveszélyeztetettebb népcsoportra. Neki is része van abban, hogy a kisebbségek védelmére alapítványt létrehozó Yehudi Menuhin a védendõ kis kultúrák között elsõként nevezte meg a moldvai csángókat. Az õ munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a finn raportõr, Tytti Ishookana Asunma asszony 2001-ben az Európa Tanács parlamenti közgyûlésén kimondta, hogy a moldvai csángók a magyar nyelv korai változatát beszélik, õsi hagyományokat õriznek, amelyben a magyarokon kívül az európai ugyancsak megtalálható és mindegz különös értéket jelent Európának. Pedig Nyisztor Tinkának is folyamatosan szembesülnie kell a nehézségekkel, hiszen a zaklatások mindennaposak. Õ viszont az az ember, aki számára ismeretlen a meghátrálás, akinek egyetlen célja úgy munkálkodni, hogy ennek a sokat szenvedett népnek legyen boldog jövendõje.
A csángók mai életérõl, errõl a kitartó, megtorpanást nem ismerõ, azt el nem viselõ munkáról, és a jövõ reménységérõl fog elõadásában szólni)

(S. dr. Laczkovits Emõke)

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch