Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Csillogó, ragyogó
 

 
2005-05-28 15:00
 
Szegedy Róza Ház, Badacsony
 


SZÍVES INVITÁLÁS


A romantikus badacsonyi tájhoz immár több, mint két évszázada szervesen hozzátartozik a barokk ízlésben emelt Szegedy-féle urasági borház. Az 1953 óta irodalmi emlékmúzeummá lett épület a hegy mai zarándokai számára Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor 1795 szüretén ébredt legendás szerelmét, boldog házasságát és szorgos gazdálkodását idézi meg, kiállításával pedig átfogó képet ad a férj kiterjedt irodalmi és közéleti munkásságáról és egyéb, felfedezendõ irodalmi érdekességeket is kínál.
Kérjük, ha teheti, látogasson el 2005. május 28-án, szombaton délután a badacsonyi Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeumba, ahol különleges kézmûves foglalkozásra várjuk Önt, kedves családját és barátait! A borház egykori tulajdonosa, a gazdálkodó nagyasszony Szegedy Róza mûveltségének a kor szokása szerint elengedhetetlen tartozéka volt a kézimunkázás különbözõ mûfajainak ismerete és rendszeres gyakorlása. Elõkelõ család sarjaként még serdülõ lány korában a svájci Sankt-Pöltenben, az orsolyiták zárdájában sajátította el a kézimunkázás fortélyait. Házassága 32 esztendeje alatt férjének is gyakran szerzett örömöt míves hímzéseivel, horgolásaival és kötött munkáival.
A reményeink szerint együtt töltött délutánon a gyöngyhímzés rejtelmeibe, mûhelyfogásaiba vezet be bennünket Szegedy Róza méltó utódja, Cz. Tóth Hajnalka népi iparmûvész. A kellemesen elköltött szombati ebéd után 15 órakor indul a foglalkozás. A gyöngymunkák Szegedy Róza relikviái és a kor kedvelt motívumai alapján, Önök számára kirándulási emlékként készülnek. A hímzések egy végérvényesen letûnt - talán boldogabb - kort hoznak vissza számunkra a nosztalgia erejével.
Legyen hát vendégünk az emlékmúzeum fõépületének emeleti fogadószobájában, hangulatos környezet és egyedi program vár Önökre. Nagy szeretettel várjuk, hogy együtt kézimunkázhassunk és beszélgethessünk a múlt idõkrõl és a jelenrõl!


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság
Szegedy Róza Ház Irodalmi Emlékmúzeum
8261 Badacsony, Szegedy Róza u. 1.
Tel.: 87/701-906
Nyitva: V.1.-IX.30. között K-V 10-18. Hétfõ szünnap.

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch