Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szerk.: K. Palágyi Sylvia: A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 23/2004

(2004)
 

Intézményünk a XXI. századot több jeles évforduló megünneplésével köszöntötte. 2001-ben még javában tartottak az államalapítás és a kereszténység felvételének millenniumi, múzeumunkat érintõ eseményei, 2003-ban pedig a Veszprémvármegyei Múzeum létrehozásának százéves évfordulóját avattuk méltóvá, kiemelkedõ rendezvények egész éven át tartó sorozatával. Ez az esztendõ amiatt is különösen szép lehetett, mert ekkor emlékezhettünk meg az orvosból lett neves néprajztudós, a múzeum egykori igazgatója, Vajkai Aurél születésének 100. halálának 84. évfordulójáról.
2004 újabb színt rakott fel múzeumi életünk sokszínû palettájára. 1904-ben kerültek elõ Nemesvámos határában a balácai római kori villagazdaság elsõ leletei, amikor az eke fal- és falfestménydarabokat forgatott ki, nagy szenzációt keltve a megyében és legmagasabb szakmai körökben ezáltal. Hamarosan országos érdeklõdés középpontja lett ez a helyszín, s 1906-tól megkezdõdtek a felbecsülhetetlen leleteket felmutató régészeti feltárások, amelyeknek lendületét az I. világháború szakította meg. Az ásatások elsõ fázisa – rövid kihagyásokkal – 1926-ig tartott. Ezek megtörténtében és eredményességében Rhé Gyula szerzett múlhatatlan érdemeket.
Az újraásatást 1976-ban, hosszas és fáradságos szervezõmunka után, K. dr. Palágyi Sylvia régész kezdte el, a feltárásokat sikerült a mai napig folyamatossá tennie.
A közel harminc éven itt végzett sokoldalú munkájának mérföldkövét 1984 jelentette, amikor a villagazdaság központi épületének rekonstrukciója elkészült és megnyílhatott a római kori régészeti park a szakemberek, s az érdeklõdõ hazai és külföldi látogatók számára.
A 2004. esztendõ azonban nemcsak az elsõ leletek elõkerülésének és a romkert megnyitásának évfordulója. Ekkor köszönthettük 60. születésnapján K. dr. Palágyi Sylvia kandidátust, nagyrabecsült kolléganõnket, akinek munkásságát a hazai és a nemzetközi tudományosság kitüntetõ elismerése övezi.
Sorrendben a 23. kötet jubiláló kolléganõnk nagyívû életmûvét méltató tanulmányokkal kezdõdik, amelyekhez a különbözõ múzeumi területet képviselõ munkatársak írásai sorakoznak fel.
Kiadványunknak új színt ad Mácza Mihálynak, a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma igazgatóhelyettesének a révkomáromi múzeum történetét ismertetõ, nagy precizitással megírt összefoglalója, amelynek közlésére 2003-ban, a két intézmény között megkötött együttmûködési szerzõdés adott lehetõséget.
A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei jövõbeni kötetei még több, más országbeli szerzõ munkáját fogják tartalmazni, hiszen a 2004. május 1-jétõl valóra vált európai unióbeli tagságunk további hasonló perecedens megvalósítására ösztönöz bennünket.

Veszprém, 2004
 

2500 Ft

Megrendelem

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch