Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szerk. Mészáros Veronika - Vörös Hajnalka: Háztörténetek - Hausgeschichten. Konferenciakötet.

(2006)
 

"Háztörténetek – Német sorsok a Duna-mentén" (Hausgeschichten. Deutsche Spuren in den Donauländern) címmel rendhagyó kiállítást láthatott az érdeklõdõ közönség. A Közép-Európában 2002 és 2004 között vándoroltatott kiállítás (amelynek utolsó állomása Veszprém volt), az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum kezdeményezésére, Henrike Hampe fõszervezésében tíz múzeum együttmûködéseként jött létre. A szakmai elõkészítésben a német múzuem munkatársai mellett a Muzej Grada Novog Sada (Novi Sad – Újvidék), a Muzeul Banatului (Timiºoara – Temesvár), a Muzeul Banatului Montan (Reºiþa – Resica), a Complexul Muzeal al Judeþului Arad (Arad), a Muezul Judeþean Satu Mare (Satu Mare – Szatmárnémeti), a Laczkó Dezsõ Múzeum (Veszprém), a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd), a Német Nemzetiségi Múzeum (Tata), valamint a Néprajzi Múzeum (Budapest) egy-egy munkatársa vett részt. A szervezõk célja az volt, hogy 12 Duna menti német lakóház példáján keresztül mutassák be a 18. és 19. században Közép és Délkelet-Európába telepedett németek történelmét és kultúráját. A házak sorsa, a lakók élettörténete érzékletesen bemutatta, hogy Európa e régiójában milyen meghatározó szerepe volt a migrációnak, a különféle etnikumok együttélésének és a politikai változásoknak.

A kiállításhoz kapcsolódóan annak záró rendezvényeként a Laczkó Dezsõ Múzeum, a Veszprém Megyei Levéltár és a MTA Veszprémi Területi Bizottságának Néprajzi Munkabizottsága konferenciát szervezett 2004. október 12-13-án Veszprémben, "Háztörténetek. A dunántúli németek története és kulturális jellemzõi" címmel.
A konferencia négy kisebb tematikus egységet ölelt fel:
Utca, telek, ház. A dunántúli németség településképeinek sajátosságai és történeti, levéltári, néprajzi kutatási lehetõsége
Hétköznapok és ünnepek a házban. A dunántúli németség lakáskultúrája, életmódja, szokásai.
A külsõ és belsõ szakrális terek és kisemlékek a dunántúli németség házaiban.
A XX. századi ki- és betelepítések hatása a ház és az ember kapcsolatára.

A témák mindegyikét egy átfogó plenáris elõadás vezette be. Ezek után került sor a tárgyhoz kapcsolódó esettanulmányokra és hozzászólásokra, végül az összegzõ vitára.
A konferencia két napját óriási érdeklõdés kísérte. Sajnos a tanácskozás feszes tempója nem hagyott idõt a hozzászólásokra, vitákra. A második napon természetes módon kirobbant a megjegyzések, észrevételek sokasága. A kiváló elõadások hatására, mint egy forró katlanból kibuggyant a sok szép emlék, a fel nem tett kérdések és a ki nem beszélt sérelmek tömege. A nemzetiségi gimnázium tanulói, a környék német falvainak érdeklõdõ lakói, a témával foglalkozó kutatók és az érintett eseményeket átélõk még jóval a konferencia befejezése után is beszélgettek, vitáztak.
A nagy érdeklõdésre való tekintettel a konferencia anyagát magyar és német nyelven jelentetjük meg.


 

2500 Ft

Megrendelem

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch