Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Kutasi Kovács Lajos: Vasárnapok hétköznapok

(2005)
 

Vasárnapok hétköznapok címen Kutasi Kovács Lajos életmûvébõl kispróza válogatás jelent meg a Laczkó Dezsõ Múzeum kiadásában. A négyszáz oldalas keményfedelû szép könyv a Veszprémben született, de külföldön (Németország, Brazília, Nagy-Britannia) élt kitûnõ magyar író, újságíró, lapszerkesztõ indiánkutató emlékéhez méltó. A kötetet tíz évvel ezelõtti halálának évfordulójára veheti kézbe az olvasó.

Kutasi Kovács Lajosnak külföldön tizenhárom, Magyarországon tíz könyve jelent meg. Összesen huszonhárom kötet (nem számítva az általa szerkesztett Dél-amerikai Magyar Hírlap évkönyvek sorozatát) fûzõdik a nevéhez.

Horváthy György szerkesztõ a 45 évnyi kispróza-termésbõl válogatott a négyszáz oldalas könyvbe.

Kutasi Kovács Lajos a magyar prózaírók legjobb hagyományainak folytatója volt. Kivételes megjelenítõ ereje, gondolatgazdagsága, tiszta magyarsága élvezetes olvasmánnyá teszik írásait.

Az emigrációban élõ magyar író gondolatban ezer szállal kötõdött szülõhazájához, a Balaton-felvidékhez, Veszprémhez. A Tûztorony fejezetben kapnak helyet az elveszett otthonról, a rokonokról, a földikrõl szóló írásai.
A Vándortarisznyában a németországi, a brazíliai, az európai élményei olvashatók.
A Csillagképekbe – filozofikus írásait, amelyek fõleg az emberiség sorskérdéseivel foglalkoznak – válogatta a szerkesztõ.
Legterjedelmesebb fejezet a Varázskörben, amelyben az irodalmi, mûvészeti kisesszéibõl jelent meg válogatás. A magyar írók, képzõmûvészek, zeneköltõk mellett kitûnõ jellemzéseket ad külföldi írókról, képzõmûvészekrõl is.

Szellemisége, mûveltsége, világlátása egyetemes térben és idõben. Nemcsak az öt világrész jelenével, hanem õsi múltjával, várható jövõjével is szembesíti olvasóit.
A hazai olvasók Kutasi Kovács Lajostól indián témájú útleírásait, esszéit ismerik. 1972-1996 között hét ilyen témájú könyve jelent meg. (A Zöldpokoltól a vidámkikötõig, Az elveszett világ, Fekete istenek – fekete emberek, Amerika bölcsõje, A mohikánok visszatérnek, Zöld pokol – vörös sivatag, Dzsungelek, romvárosok, indiánok.) A finom tollú tárcaírót, novellistát elsõként a Vasárnapok hétköznapok kötet mutatja be a hazai közönségnek.
A hazai kiadók adósai szerzõnk külföldön megjelent regényeinek kiadásával. Kritikusai szerint kitûnõ regény a Tükörben – Záróra, a Törzsasztal, a Holtvágány, a Szereposztás. Az utóbbi spanyol fordításban is elismerést aratott.

Kutasi Kovács Lajos: Vasárnapok hétköznapok.
Kiadta: Laczkó Dezsõ Múzeum.
Felelõs kiadó: V. Dr. Fodor Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Múzeumok igazgatója

D.G.

 

1600 Ft

Megrendelem

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch