Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

S. dr. Laczkovits Emõke: Viseletek, öltözködési kultúra a Bakony és a Balaton-felvidék falvaiban

(2001)
 

A paraszti viseletek – különösen is a nõk által hordott öltözetek – alkotják azt a néprajzi tárgyegyüttest, amely a maga sajátos nyelvén képes megjeleníteni az ünnepeket, a köznapokat és a munkát, jelezve az egyes ruhaegyüttesek viselõinek életkorát, családi állapotát, valamint azt a falut, amelynek közösségéhez ezek a személyek tartoztak. A ruhák viselési módja mindig árulkodott viselõik hovatartozásáról, a használt és alkalmazott színek pedig az öltözetek felvételének alkalmait jelölték.
A veszprémi Laczkó Dezsõ Múzeum Néprajzi Osztálya mintegy két évtized alatt nagyszámú viseletegyüttest vásárolt: Kõvágóörsrõl, Balatonszepezdrõl, Egeraljáról, Szentgálról magyar, Magyarpolányból, Márkóról, Puláról, Tótvázsonyból, Bándról, Vöröstóról, Herendrõl, Városlõdrõl német, Öskürõl, Szápárról szlovák öltözeteket, amelyek a Bakony és a Balaton-felvidék magyar, német, szlovák népességének öltözködési kultúrájáról, szokásairól adnak hû és árnyalt képet, egyúttal azt is jelzik, hogy a különbözõ társadalmi rétegekhez, nyelvi és vallási közösségekhez tartozó családok, személyek a különféle viseletek elõállításához milyen anyagi lehetõségekkel rendelkeztek.
A kötet a bakonyi és a Balaton-felvidéki magyar, német, szlovák közösségek hagyományos viseleteivel ismerteti meg az olvasókat. A különféle viseletegyüttesek viselési módjait és viselési alkalmait mutatja be, úgy hogy a teljes viseletkultúráról képet kaphassanak az érdeklõdõk a legjellemzõbb öltözetek segítségével, a legjelesebb, valamint a kisebb ünnepeket és egyéb, félünnepi alkalmakat kiragadva. Ezek a viseletegyüttesek is, hasonlóan a magyar nyelvterület és Európa más közösségeihez, jelrendszerek, amelyek egy-egy közösséget képviselnek, árulkodva a viselõk életkoráról, családi állapotáról és a viselési alkalmakról egyaránt. A történeti jellemzõk bemutatása és a jelrendszer elemzése olvasható a tanulmánykötetben három nyelven (magyarul, németül, szlovákul), 95 fényképillusztrációval.

 

950 Ft

Megrendelem

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch