Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Untitled Document

Veszprémi Művész Céh

15 éves a Veszprémi Művész Céh

 
Zöldmázas, rátétes céhkorsó a fehér abrosszal leterített asztalon, körülötte élénken beszélgető társaság: festők, szobrászok, porcelán és kerámiaedény készítők, bútort és textileket tervező iparművészek, régi festményeket, freskókat restauráló neves szakemberek, ismert fotóművészek - a céh rendes tagjai, és velük együtt a tiszteletbeli és pártoló tagok: írók, építészek, zenészek, művészetpártolók.
A művésztársaság jelvényén jobbra tartó kis hajó, melynek öt makkal díszített tölgyfa levelecske a vitorlája. Három egymásba illesztett nagybetű: a társaság nevének kezdő betűi: VMC alkotja alul, a jelvény súlypontját, tőle balra és jobbra, körülölelve a hajó motívumot szép, talpas betűkkel írva a régies hangzású elnevezés: VESZPRÉMI MŰVÉSZ CÉH.
Régi idők kézművesei hajdanában céhekbe, érdekvédő szervezetekbe tömörültek. Artikulusokba foglalták szabályaikat, céhmesternek nevezték választott vezetőjüket,: rituális céhlakomáik alkalmával előkerültek a közösségüket szimbolizáló tárgyak: a céhláda, és a mesterségük jelével ellátott céhkorsó.
Tizenöt évvel ezelőtt, amikor a Veszprém megyei művészek egy csoportja létrehozta a céh-nek nevezett társulást, játéknak is tűnhetett, anakronizmusnak is látszott szervezetük: holott elsősorban hagyományőrzésüket jelentette, a szépművészetek mesterségének tiszteletét és vállalt veszprémiségüket. Azt, hogy a Balaton felvidék pannon dombjai között, a gazdag kultúrkincsű tó partján és a Bakony rengetegében, az itt megbúvó porhanyó falvacskákban vannak igazán itthon. Ez a hazájuk, ezzel a ritka szép természeti tájjal vállalnak közösséget, ide ültettek diófát, hogy családjuknak évtizedek múltán is enyhet adjon.
Jellemző a céh művészeti stílusára az eltérő áramlatokhoz való igazodás, az eltérő irányzatok együttes jelenléte, békés egymás-mellett élése. A tizenöt év alatt rendezett csoportos tárlataik során nyomon lehetett követni egy-egy egyéni életmű kibontakozását, beteljesedését. Az egymást kétévenként követő, a közösségért fáradozó céhmesterek
nemcsak hazai és külföldi kiállításaikat, de kiadványaikat és művésztelepeiket is szervezték.
A tizenöt év során voltak, akik kiváltak közülük: vagy magányosan, vagy más baráti-művésztársasággal közösen folytatták tevékenységüket, mások, sokszor szárnybontogató fiatalok léptek a helyükbe. A Laczkó Dezső Múzeumban rendezett jubileumi kiállításuk erről az elmúlt tizenöt esztendőről szól.

Gopcsa Katalin

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch