Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Untitled Document

"MÁSODIK OTTHONOM"

Illyés Gyula Tihanyban, Balatonfüreden és Veszprémben
Emlékkiállítás


A kiállítás rendezője: Dr. Ács Anna irodalmi muzeológus
Installáció: Kulcsár Ágnes
Fotó: Oszkó Zsuzsa
2002. november 15. - 2003. április 11.
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Száz éve, 1902. november 2-án született Illyés Gyula, akit már saját nemzedéke az egyik legműveltebb, legtágasabb látókörű magyar literátornak tartott. Az egy mondat a zsarnokságról című verse a 20. századi költészetünk nemzeti dalává lett. A keserű tapasztalatokból építkező nagyívű poéma egyes részletei talán a tihanyi ház óvó magányában foganhattak és ott is önthette végleges formába 1950-ben. Megjelenéséig, 1956. november 2-ig a Fellegvárban rejtegette.

Illyés Gyula Tihanyt, a Balaton-felvidéket második otthonának, műhelyének és menedékének aposztrofálta, ahol szabadon tevékenykedhetett, és bátran elnyugodhatott. A "tündérkerti Éden" közelesett Tolna megyei szülőfalujához, és emlékeztette az ifjúkorában megkedvelt mediterrán tájakra. Bár nem volt őslakos Tihanyban - felesége, Kozmutza Flóra szülei építették az alsókopaszhegyi nyaralót -, a falu, a vidék fogadott fiává vált az 1940-es évek elejétől. A főváros után vagy mellett ez a térség a legfontosabb élettere haláláig. 1946-47-től a pesti politikai és irodalmi élet viharai elől nyaralójukba húzódott vissza. Tihanyban alkotta életműve tetemes részét magányban, de nem remeteségben. Magyar és külföldi barátai (Szabó Lőrinc, Németh László, Keresztúry Dezső, Borsos Miklós, a Lipták házaspár, Luis Aragon, Elsa Triolet, Tristan Tzara, a Charaire házaspár, Paul Eluard, Pudovkin) sorra meglátogatták a maga alakította, kétkezi munkájával formált környezetben. Vendégei a kertben épített "dolgozókunyhója" famennyezetén örökítették meg nevüket. A nyaralóban valóságos múzeumot hozott létre a költő térségünk pusztulásra ítélt népművészeti tárgyaiból, paraszti szerszámokból. A kidobott szőlőtőkékből, gyökerekből pedig kifogyhatatlan fantáziával "szobrokat" alkotott.

Illyés Gyulát baráti kapcsolat fűzte a füredi Lipták házaspárhoz. Gyakran volt vendége házuknak, amely tőle kapta az irodalmi szalon jelzőt. "Bármiről beszélt, súlytalan szót nem ejtett. Még a humora is leszűrt, mély bölcsességek tárháza volt" - írta Lipták Gábor Nyitott kapu című könyvében.
Az 1960-as évektől barátsággá nemesülő munkakapcsolat kötötte a veszprémi Petőfi Színház társulatához. Veszprémi példa című tanulmányában mind a társulatot, mind a közönséget, a "drámaírót bátorító közszellemet" követendő mintaként állította az ország színjátszása elé. Veszprémi bemutatóinak sora a Fáklyalánggal indult 1967-ben. Még hét drámáját - köztük a vidékünkön játszódó Malom a Séden-t - vitték színre nagy sikerrel, szakmai elismerést keltve. Illyés igényessége, művészi ereje az egész színház munkáját, munkamódszerét felfrissítette Pethes György visszaemlékezése szerint. Veszprém megye 1970-ben a Batsányi János irodalmi díj odaítélésével nyilvánította ki köszönetét és elismerését Illyés Gyula megyénk kulturális gazdagodását szolgáló munkásságáért.

A Laczkó Dezső Múzeumban rendezett centenáriumi kiállításon a fotó- és egyéb dokumentumok (ezek sorában az Egy mondat a zsarnokságból megyénkben terjesztett gépiratos példányát is felfedezheti a látogató) mellett a tihanyi nyaralóból kölcsönzött tárgyak, színpadi díszletterv-makett és jelmezek segítségével idézzük meg Illyés második otthonát, megyénkhez fűződő sokszínű, bensőséges kapcsolatát.
A kiállításhoz tanórákat szervezünk, hogy maradandóvá tehessük a múzeumi látogatás élményét az ifjabb korosztály számára.

A tárlat 2003. április 15-én, Illyés Gyula halálának 20. évfordulóján zárul, terveink szerint emlékünnepséggel, a veszprémi Petőfi Színház művészeinek műsorával. De addig is, mielőtt/miután "vendégeskedtek" Illyésnél, vegyék kézbe köteteit, olvassák meditatív tihanyi verseit és sajátosan egyéni hangú, felelősségteljes prózáját, hogy "életműve egy normáit vesztett kaotikus korszak fölé boltosodó magyar erőtér: óvó és eligazító" lehessen.

Ács Anna

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch