Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
 

Újabb fotók a múzeumban

Benkő Imre, Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel gyarapodott a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.
tovább olvasom
 

Széki Patka László relikviái a Laczkó Dezső Múzeumban

Széki Patka László, néhai veszprémi költő, hagyatékából közgyűjteményünknek kéziratokat, dokumentumokat, fotókat és egyéb személyes tárgyakat ajándékozott a költő özvegye, Fábián Judit. A kéziratok lapjai közül eddig több publikálatlan írás is előkerült....
tovább olvasom
 

Szabó Magda-levelek a múzeumban

Tungli M. Klára, Veszprémben élő költőnő azzal a kéréssel kereste meg a Laczkó Dezső Múzeum irodalmi muzeológusát, dr. Pilipkó Erzsébetet, hogy a birtokában lévő 12 darab Szabó Magda- levelet szeretné ajándékba átadni a múzeumnak.
tovább olvasom
 

Mi lesz a Bakonyi Házzal?

2013. november 30-án, szombaton éjszaka kigyulladt a Bakonyi Ház a Laczkó Dezső Múzeum mellett. A katasztrófavédelem munkatársai gyorsan megérkeztek a helyszínre, és csak vasárnap hajnalban tudták abbahagyni a munkát...
tovább olvasom
 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum amatőr fotópályázatot hirdet Tóth István fotóművész A fényképezés művészete kiállításához kapcsolódva „PILLANATOK” címmel

Küldje el egy Ön számára meghatározó, különleges jelentőséggel bíró pillanat fotóját!
A pályázatra az alábbi 3 kategóriában lehet műveket beküldeni:
első: 0-14, második: 14-18, harmadik: 18-99 éves korig
tovább olvasom
 

Munkában Tóth István

Az Évszázad Kiváló Fotóművészének július 26-án nyílik tárlata a Laczkó Dezső Múzeumban.
A 90 éves ceglédi fotóművész aktívan vett részt a kiállításrendezésében...
tovább olvasom
 

SZÍV-ÜGYEK ismeretterjesztő előadás

Siekresen lezajlott a Szív-Ügyek ismeretterjesztő előadás a Szívdobbanás a Kardiológia múltja és jelene kiállításhoz kapcsolódva.
Két előadónk dr. Faluközy József és Mezei Tünde rávilágítottak, hogy a szívünk egy csoda, amelyet óvnunk kell. Szavaik inspirálóak és motiválóak voltak, hogy mindennap tegyünk valamit szívünk egészségéért! A közel 60 résztvevő az előadásokat követően interaktív módon tekinthette meg a kiállítást, az előadók készségesen válaszoltak kérdéseikre és segítették a kiállítás laikusok számára való megértését.
tovább olvasom
 

Jelenlévő múlt

2013. június 27-én, csütörtökön 16.30-kor nyílt meg a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület Jelenlévő múlt - Válogatás a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak legújabb alkotásaiból című kiállítása a Bakonyi Házban
A kiállítás ízelítőt ad az egyesület tagjainak sokszínű és magas színvonalú alkotó tevékenységéből. Találhatunk hagyományőrző tárgyakat, amelyek Veszprém megye jellegzetes népművészetét elevenítik fel és olyan tárgyakra is akadhatunk, amelyek elkészítésében, formakincsében és motívumaiban őrzik a múltat, de mindenképpen mai használatra, mai használóknak készültek.
Kedves Látogató!
Engedje, hogy a kiállított tárgyak hangulata, szépsége, időtlensége magával ragadja! Feledkezzen bele a részletekbe, keresse a tárgyak üzenetét! Az alkotók hitvallása így feltétlenül eljut Önhöz!
tovább olvasom
 

Korniss fotók a múzeumban

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázati támogatása révén Korniss Péter két csodálatos alkotásával gazdagodott a Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.
tovább olvasom
 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fotó- és rajzpályázatot hirdet TESTVÉREK címmel

A pályázatra az alábbi kategóriában lehet műveket beküldeni:
Rajz, festmény: 3-7 évig, 7-10 évig, 11-14 évig
Rajz, festmény, fotó: 14-99 éves korig
Nevezési feltételek: A pályázatra pályázónként maximum öt alkotás küldhető be. A fotópályázaton bárki részt vehet.
tovább olvasom
 

110 év – 110 forint

Az alapításának 110 éves jubileumát ünneplő Laczkó Dezső Múzeum új múzeumtörténeti kiállítását szimbolikusan 110 Ft-ért tekintetik meg kedves látogatóink, valamint februárban 110 Ft az állandó kiállítás belépőjegyének ára a Veszprém megyei lakosok számára.
tovább olvasom
 

Tisztelt látogatóink, kedves múzeumbarátok!

Az 1960-as években alakult Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság tevékenysége kereken 50 évi működést követően átalakul. A 110 éves veszprémi múzeum mindig a „Királynék Városában” székelt, s most haza érkezett.
Jó hír, hogy múzeumunk 2013. január 1-jétől Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának intézményeként Laczkó Dezső Múzeum néven működik.
tovább olvasom
 

Zöld kincsek – hutaüvegek a Bakonyból

Ismét megtelt a Laczkó Dezső Múzeum oktatóterme 2013. január 8-án, a Múzeumi Szabadegyetem idei első rendezvényén, amelyen Dohnál Szonja művészettörténész tartott előadást a bakonyi üveghuták történetéről.
A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen Dohnál Szonja művészettörténész az üvegkészítés technikájának bemutatását követően részletesen beszélt a korabeli üveghuták felépítéséről, berendezéséről, a bakonyi üveghuták működéséről és az általuk készített üvegtermékek sajátosságairól, valamint az ajkai üveggyár létrejöttéről és működéséről.
tovább olvasom
 

Vadászkürtök és teltház a múzeumban

A Bakonyi Vadászkürt Egylet kürtjátékával kezdődött a Múzeumi Szabadegyetem december 11-i rendezvénye, amelyen Kákonyi Anna történész muzeológus a bakonyi vadászat történetéről tartott előadást.
A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum oktatóterme ismét megtelt a program idejére, a bérletes szabadegyetem-hallgatók mellett számos új vendég látogatott el az eseményre. Mindez nem meglepő, hiszen Kákonyi Anna muzeológus érdekes témát taglalt a délután folyamán – a bakonyi vadászat történetét tekintette végig a középkori szentgáli királyi vadászoktól kezdve egészen a Kádár-korszakig. tovább olvasom
 

„Történelmi, irodalmi, néprajzi értékeink nyomában”

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közel 25 millió forintos pályázati támogatásból tízféle programot szervez hat Veszprém megyei nevelési-oktatási intézménynek.
A Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, a városlődi ÁMK Német Nemzetiségi Óvoda és a szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola igényeire épülő program bepillantást enged a múzeumi munkába, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum műtárgygyűjteményeibe, elmélyíti a résztvevők helyi identitását, lokálpatriotizmusát. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg megyénk kulturális értékeivel, történelmével.
tovább olvasom
 

„NYITOTT MŰHELY” - Múzeumi restaurálás, állományvédelem Veszprém megye közgyűjteményeiben

Győr és Székesfehérvár mellett a határon túlra, Rév-Komáromba is ellátogat a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum „restaurátor kiállítása”.
tovább olvasom
 

Teltházas előadás a Múzeumi Szabadegyetemen

Pótszékekre is szükség volt, hogy az érdeklődők elférjenek a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban október 9-én a Múzeumi Szabadegyetem aktuális Bakony-előadásán.
A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvényen dr. Regenye Judit régész a bronzkorba kalauzolta a hallgatóságot, és részletesen beszélt a Bakonyban található...
tovább olvasom
 

Veszprém Megyei Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Balácai római kori kiállítóhely múzeumpedagógiai kínálatával ismerkedhettek meg 2012. október 3-án azok a tanárok, tanítók, múzeumi szakemberek, akik részt vettek a villagazdaság területén rendezett Veszprém Megyei Múzeumpedagógiai Évnyitón. Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódott. Villa Romana Baláca többek között tárlatvezetést, műhely-foglalkozásokat, ismeretterjesztő előadásokat, élményalapú tanórákat kínál az iskoláknak. A diákok a villagazdaságról, a római mozaikokról, a római fegyverekről és a római konyháról tudhatnak meg többet.
részletes program, képgaléria, Múzeumpedagógiai Évnyitó a Veszprém Televízióban
 

„Hannibál a kapuk előtt” - helyett „Rómaiak a kapuk előtt”

Kis játékkal – így is fogalmazhattunk volna 2012. szeptember 9-én, a reggeli órákban Alsóörsön, a Fő utca 7. számú ház előtt sétálva, - mivel mintha a kapubejáró előtt egy jó állapotú, római kori, faragott kőoszlop töredéket láttunk volna ácsorogni, az aszfaltba ágyazva... tovább olvasom

 


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság © 2002-2007.
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch