Címlap
Kiállítások
Programok, rendezvények
Hírek
Saját kiállítóhelyeink:
Veszprém
- Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém
- Bakonyi Ház
Veszprém
- Tanulmányi Raktár
Veszprém
- Tűztorony
Veszprém
- Hősök Kapuja
Könyvesház
Pályázatok
Múzeumpedagógia
Képzések
Adatbázisok
Lezajlott
rendezvényeinkről
Veszprém megyei kiállítóhelyek, látnivalók:
Nemesvámos - Baláca
Villa Romana Baláca
Kővágóörs - Pálköve
- Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház
Tihany
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Badacsony
- Egry József Emlékmúzeum
- Szegedy Róza Ház
Nagyvázsony
- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Pápa
Gróf Esterházy Károly Múzeum

Esterházy-kastély
Pápa, Fő tér 1.
Nyitva tartás:
május 21-október 31.
kedd-vasárnap 10.00-18.00 óráig

Az Esterházy-kastély kizárólag tárlatvezetéssel látogatható. Bejelentkezés és információ:
Mészárosné Varga Vera
E-mail: esterhazykastely@papa.hu
Telefon: +36 20 2631 565

A pápai Esterházy-kastély

A mai kastély helyén álló első, biztosan ismert épületet, egy várat a Garai család építette 1408. és 1432. között, hogy észak-dunántúli birtokaik védelmét növeljék.

A történelem viharai az akkori vár évszázadain is lekövethető, s a híres történelmi nevek itt is megfordultak: Garaiak után Szapolyaiak, majd Thurzó Elek, Török Bálint, aki megerősítette a várat a törökök elleni védelemre. A XVI. század közepén a vár és a város körül erős falakat építettek. A későbbiekben a korszak híres várépítő mesterei, Giulio Turco és Bernardo Magno is dolgozott a pápai vár építésén, amely ekkor egy viszonylag modern erődnek számított. A törököknek az erős védművek ellenére 1594-ben sikerült elfoglalniuk a várat, amit a keresztény seregek 1597-ben ostrommal, rohammal foglaltak vissza. Ezt követően a törökök 1683-ban két hónapra még megszállták Pápát. A Rákóczi-szabadságharc végével a vár katonai feladatai megszűntek, ezért a birtokos Esterházy Ferenc úgy döntött, hogy a várat egy nagy barokk kastéllyá építi át. Az első munkálatok 1717-ben kezdődtek. 1743-ban Franz Anton Pilgram neves bécsi építész kapott megbízást a kastély tervezésére. Ő alkotta meg azt a grandiózus tervet, amelyet a nádor-termi Pápa-látképen láthatunk. Pilgram terve nem valósult meg teljes egészében, mert az 1750-es évek végén az új birtokos, gróf Esterházy Károly püspök figyelmét az egyházi építkezésekre fordította. Kisebb munkálatok azonban még az 1780-as évek végén is folytak, olyan híres építészek vezetésével, mint Fellner Jakab és Grossmann József. Gróf Esterházy Pál az 1860-as években a belső termeket felújíttatta, ekkor alakította ki a nádor termet, Ősök Csarnokát, illetve sok új bútort hozatott. Legfontosabb változtatás a kastélykapu felállítása volt. A kaput Párizsban vette, a szóbeszéd szerint a Tuileriák egyik, akkor leszerelt kapuja volt, amelyet 1750 körül készítettek Versailles-ban.

A kastély sorsa 1945-ben fordult tragikusra. Ekkor a szovjet hadsereg szállta meg, a bútorzatot elszállítatták, elégették, tönkretették.

Az épületet, veszélyes állapota miatt 1995-ben a látogatók előtt bezárták. Felújítását követően, 16 év után 2011 nyarán nyitotta meg kapuit újra az Esterházy-kastély, ahol barokk enteriőrök, interaktív tárlatvezetés vár az érdeklődőkre, akik bepillanthatnak a grófi család hétköznapjaiba.

Részletes információk a kastély honlapján

 

 

Laczkó Dezső Múzeum titkárság
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
tel: +36-88-564-310 +36-88-564-311 +36-88-789-791
fax: +36-88-564-321
e-mail: titkar@vmmuzeum.hu
info@vmmuzeum.hu

Ha Ön nem levélszemétküldő (spammer), akkor semmi esetre se írjon levelet a következő címre: csapda@vmmuzeum.hu

English Magyar Deutsch