Belltől az okostelefonig kiállítás
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum

Belltől az okostelefonig


Mobil-Kor-Történet – időszakos kiállítás a Mobilkor Alapítvány és a Hírközlési Múzeumi Alapítvány gyűjteményéből

2012. február 1. – április 15.


Fali telefon 1908-ból
Fali telefon 1908-ból
Okostelefon 2010-ből
Okostelefon 2010-ből

...

Mi van a
kettő között?
Kiderül a kiállításunkból, ahol még I. Ferenc József osztrák császár és magyar király telefonjával (1915) is találkozhatunk!


Kiállítjuk kedvenc csengőhangodat! Küldd el nekünk kedvenc csengőhangodat mp3, midi vagy waw formátumban a mobilkor@vmmuzeum.hu e-mail címre és a kiállításban viszonthallhatod azt.

Mi az, amit bárhova mész, biztos magaddal viszel? Lakáskulcs? Pénztárca? Mobil nélkül mikor indultál el utoljára? Ugye volt már olyan, hogy visszafordultál érte? Bosszantott vagy örültél neki, hogy nem csöngött egész nap? Nem érezted úgy, hogy kimaradtál valamiből?

Volt már, hogy elhagytad? Hány barát, régi üzletfél, kapcsolat, titok, féltve őrzött SMS vagy fénykép volt benne? Elgondolkoztál már, hogy hány éve kötődsz ennyire ehhez a kis kütyühöz? Van, aki Magyarországon már tizenhét éve hozzászokott ehhez az eleinte féltégla méretű kultikus tárgyhoz. Egyes kivételezettek Amerikában ezt a mobil érzést már az 1930-as évektől átélhették. A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum mára teljesen hétköznapi használati tárggyá vált, ami nélkül már nem tudjuk elképzelni az életünket. Nincs olyan korosztály, ami még mindig idegenkedik a mobiltól. Van már nagykijelzős, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek és van gyerekeknek szánt, „kakaóbiztos” babyfon 3 gombbal. Minden más korosztály azt vesz amit akar, vagy ami a pénztárcájához illik, akár telefonról, szolgáltatásról, akár kiegészítőkről van szó. Közben szép csendben felnőtt egy mobil generáció, akiknek már érzésekkel teli emlékei vannak telefonjukkal kapcsolatban. Szerintünk ezeket érdemes megőrizni. Mondhatjuk, hogy van már mobil történelem? Szerintünk igen, ezért csináltuk ezt a kiállítást.

A mobiltelefóniában másképp halad az idő, szinte naponta van valami új. Naponta mutatnak be újdonságokat, új termékeket.

Az Mobil-kor Alapítványt azzal a céllal hoztuk létre, hogy azokat a relikviákat, fontos mérföldköveket megőrizze az utókor számára, amelyeket Magyarországon és a világon bárhonnan összegyűjthetünk. A munka több éve kezdődött és a fejlődés ütemét figyelembe véve megbecsülni is lehetetlen, hogy milyen jelentős gyűjtemény válhat belőle. Évente egymilliárd telefon készül és már több milliárdot használtunk ezelőtt. Elgondolkodtató, hogy ilyen nagy volumenű műszaki cikk a mai veszélyeztetett világban hova kerül és mi történik vele. Az alapítvány alapítói nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnak. Ezért célul tűzték ki azt, hogy az általunk annyira imádott kis eszközök olyan megsemmisítésre és újrahasznosításra kerüljenek, mellyel a jövő nemzedékeinek példát mutathatunk.

Meghívó

Az eddigi gyűjtemény egy szeletét szeretnénk most bemutatni. Kiválasztottunk olyan mobil mérföldköveket, amelyek új kapukat nyitottak a mobilkommunikációs fejlődésben. Láthatják régi kedvenceiket, felidézhetik a szolgáltatók és a gyártók történetét és érdekes tényekkel, információkkal gazdagodhatnak.

Mulassanak jól az összegyűjtött videófelvételeken és nézzék meg a mobil történeti összefoglalót az amerikai kezdetektől napjainkig.

Jó sétát, mobil emlékezést és ne feledjék, hogy a mobiljukról SMS-ben, MMS-ben, e-mailben vagy egy egyszerű hívással megoszthatják ismerőseikkel barátaikkal ezt az élményt, így már csak a kiállítás helyét kell hozzátenni, és mehet is a mobilkommunikáció.

Kellemes mobil emlékezést kíván:
a Mobilkor Alapítvány


Letölthető a kiállítás plakátja (2480x3508 képpont, JPG, 650 KB)

Támogatóink:
Hírközlési Múzeumi Alapítvány Méz Rádió Napló www.veszpremtv.hu

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.