Szül(et)És kiállítás
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum

Születés a múzeumban
Születés – A gyermekáldás kultúrája című kiállítás nyílt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, 2012. szeptember 8-án


A termékenység kérdésköre az emberiség egész történetét végighatja. Születés – A gyermekáldás kultúrája című kiállításunkban térben és időben bolyongva, különböző történeti korok és társadalmi rétegek gyermekáldással kapcsolatos kulturális viselkedését mutatjuk be. Az őskori termékenységszobor, az egykori és mai várandós viselet, a bábák mágikus tárgyai, a komakosár kellékei, a keresztelői takarók és emlékek mind ugyanazt a történetet mesélik: a világrajövetel és a közösségbe fogadás nagy kalandját.

A hagyományos néprajzi emlékek felsorolása mellett a kiállítás felvállalja a jelen kor értékeinek közzétételét is. Így kerülhetett sor a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. és a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közötti együttműködésre, amely eredményeként a kórházi szülést bemutató egység valósult meg. A használaton kívüli nőgyógyászati vizsgálószék, az 1980-as évek elejéről származó első ultrahangos készülék, a festett fémvázas, üveges műszerasztalka a rajta található eszközökkel együttesen imitálják az 1950-es évek óta kötelező kórházi szülések körülményeit.

Számos interaktív elem biztatja a látogatókat aktív közreműködésre, így például a Lélek Éled Kör segítségével létrejött hatalmas anyaméh és szülőcsatorna, amely Szőcs Zsuzsa grafikus tervei alapján valósult meg. A gyermekek mellett a szülők is belebújhatnak, és felidézhetik magzati emlékeiket.

A kiállításhoz fényképgyűjtést szerveztünk, ennek eredményeként rengeteg fénykép várja a látogatókat. Amennyiben Önnek is van a témába tartozó családi felvétele, és elküldi a szuleteskiallitas@gmail.com címre, akkor ajándék belépővel kedveskedünk!

Mészáros Veronika
néprajzos muzeológus

A kiállításról részletes ismertető letölthető:
letöltés (PDF)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Nemzeti Kulturális Alap
NKA beszámoló letöltése: itt

Laczkó Dezső Múzeum titkársága, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.