SZÜLETÉS KIÁLLÍTÁS

SZÜLETÉS KIÁLLÍTÁS – ELŐKÉSZÜLETEK


A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2012. szeptember 8-án 16 órakor a Születés kiállítás megnyitórendezvényére.

Köszöntőt mond: Horváth Mária, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Szilágyi Imre, a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa és Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató. Közreműködnek: az Egyetemi Versmondó Műhely tagjai Felföldi Gábor vezetésével és a Szent Mihály-székeshegyház kamarakórusa.

A kiállítást megnyitja: S. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató.

A kiállítás rendezője: Mészáros Veronika néprajzos muzeológus.

A hagyományos paraszti kultúrában a szülést és a gyermeknevelést teljesen természetesnek vélték, a mindennapi élet velejárójaként tekintettek rá. A nagycsalád biztosította azt a közeget, ahol a szülők és a gyermekek is boldogan élhettek, gyarapodhattak.

A kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek megszületését, a kapcsolódó (nép)szokásokat – a várandóságtól, a szülésen, a gyermekágyon, a keresztelőn át a kisgyermek első néhány évéig. A hagyományos népi kultúra emlékei mellett 21. századi tárgyakkal, fényképekkel, szokásokkal, megérzésekkel, megélésekkel élhetjük át a régi és a mai szokásokat.

A kiállítás célja, hogy a kérdéseket vessen fel a várandóság, a kisgyermeknevelés témaköreivel kapcsolatban. A múltbéli esetek bemutatása révén életszerű, életszagú példákat sorakoztatunk fel.

Témák

Várandósság – áldott állapot
Termékenység, hiedelmek, rendellenességek megelőzése,
Szülés
Felkészülés a szülésre, életmód a szülés előtt, a szülés lefolyása, kísérők, a szülés mágikus megkönnyítése, az anya és az újszülött ellátása
Gyermekágy
A gyermekágy, komatál, a gonosz távoltartása,
Keresztelő, névadó
A keresztszülők kiválasztása, a névadás, a templomi keresztelés, paszita, az anya avatása, névadó
Élet a kisgyermekkel
Gyermekmegőrzők régen és ma, Gyermekjátékok kisdedeknek, Csere-bere

Meghívó letöltése (PDF)
További információk a kiállításról

Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa
Fotó: Oszkó Zsuzsa

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.