Felszabadulástól a megszabadulásig

Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum

8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

2011. június 19. – 2012. január 22.

Április 4.

„Felszabadulástól a megszabadulásig” - Emlékezés a szovjet csapatkivonás 20. évfordulóján

17 071 nap
100 380 szovjet állampolgár

Ami a történelemkönyvekből kimaradt...
Előadássorozat a Felszabadulástól a megszabadulásig című tárlathoz kapcsolódóan

2011. november 6., 12., 19., 26.

Mit jelentett nekünk együtt élni a szovjet katonákkal? Mit jelentett a hazájuktól távol élő névtelen szovjet katonáknak együtt élni velünk? Megértettük egymás sorsának kényszerűségét. Megindult a csencselés, barátságok szövődtek... éltünk, mert élni kellett, a politika nem nyomhatta rá mindenre a bélyegét.

Kiállításunk a közel 50 év szovjet csapatmegszállást helyezi más perspektívába. Ezúttal az Ember és a hétköznapok kerülnek előtérbe, a politika csak a hátteret szolgáltatja.

A szovjet katonák 30-40%-a oroszul sem tudott. Mások pedig azt sem tudták, hol vannak: ittlétük alatt moszkvai idő szerint éltek, rubellel fizettek és csak oroszul beszéltek.


Isten veletek magyarok! -plakát

1990. november 3-án a szovjet Déli Hadseregcsoport gépesített lövészhadosztályának utolsó egységei elhagyták Veszprém térségét, felszabadult a Dunántúl. Burlakov vezérezredes búcsúbeszédében kiemelte, hogy büszke katonáira: az itt állomásozó hadosztályok „szabadították fel” a II. világháborúban Ukrajnát és Németországot, majd a veszprémi lakossághoz fordult, és bocsánatot kért a sok kellemetlenségért.

Ez az esemény Veszprém és környéke lakóinak életében jelentős változásokat hozott, a hátrahagyott épületek hasznosítása még most is folyamatban van. A tiszti lakásokat, a katonai kórházat felújították helyükre lakások épültek. Az egykori raktárépület ma a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság székhelye. A lőtéren és a hadi utakon most több mint tizenkét ország katonái gyakorlatoznak. A „ruszki laktanya” pedig a mai napig ezen a néven szerepel a köztudatban és a nem túl távoli események emlékét cirill betűs írásjelek idézik a Veszprém Megyei Levéltár téglafalán.

A kiállítás sok érdekességet rejt:
A tárlat együtt épült a lakossággal, akik emlékeikkel, saját gyűjtésükkel és személyes tárgyaikkal járultak hozzá a kiállítás sikeréhez. Kaptunk tőlük felhúzós borotvát, felhúzós foghúzót, ufóra emlékeztető porszívót, hűtőszekrényt, televíziót, búcsúajándékokat, amelyeket a távozó katonák adtak ajándékba a helyieknek. Vannak kiállított egyenruhák, korabeli plakátok, jelvények, lőszer-konzerv, itt állítottuk ki a híres aknavetőt is, amelyet a tapolcai hadtörténeti emlékparkból kölcsönöztünk.


A kiállításhoz tárlatvezetés igényelhető

.

Filmösszeállítás az egykori szovjet BARS híradóállomásról Hajag-hegyen valamint szovjet katonák búcsúztatásáról 1991. április 12-én a herendi vasútállomáson:

Vészkijárat aknavető (a képen szovjet hagyományőrzők egy csoportja látható) az első tárlatvezetés

Facebook: www.facebook.com/vmmuzeum


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.