Laczkó Dezső
 

Veszprém legendás tudósa

150 éve született Laczkó Dezsõ

Kiállítás
a Veszprém Megyei Múzeum
első igazgatójának emlékére.


Látogatható:

Az egyéniség...

A XIX. század széles látókörű tudósa, Veszprém Vármegye közéleti, kulturális és tudományos motorja volt Laczkó Dezső. A szerzetestanár 1888-ban került Veszprémbe, ettől kezdve haláláig (1932. október 27.) az ifjúságért, a tudományért, Veszprémért és a veszprémiekért élt, dolgozott.

„Dezső Bátyánk” mind a helyi, a nemzeti, mind az egyetemes keresztény közösség elkötelezett polgára volt. Kutatásainak fókusza Veszprém megye geológiája, történelme, néprajza és minden, ami a megyéhez kötődik. Élete volt a megye múltjának feltárása, mindannyiunk és a jövő számára megismerhetővé tétele. Egy személyben volt ő tanár, piarista szerzetes, geológus, történész, mecénás, felfedező, kedvtelésből vadász, s a Veszprém Vármegyei dalegylet, önkéntes tűzoltó-, mentőcsapat tagja és még sok egyéb. Nekünk ezer élet sem volna elegendő, hogy ennyi arcunk legyen. Neki 72 esztendeje jutott minderre.

A kiállítás legfőbb jelentősége, hogy olyan életutat mutat be, amelyet a közösség iránti elkötelezettség, maradandó értékteremtés, példamutató nyitottság, személyesség és szerénység jellemez.

...és kincsei

A tudós felfedezőként járta a vidéket, gyűjtve mindent, amit értékesnek talált: föld alól régészeti, természetrajzi emlékeket, a helybéliek „kamrájából” a múzeum néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti gyűjteményeit gyarapította.

Egzotikus országokból pedig adományokkal lepték meg a megyeiek: így kerültek hozzá(nk) ajándéktárgyak például az olaszországi Pompeiből, Afrikából, Indiából.

Tanácsköztársaság 5 korona, Dávid Károly dégi jegyző ajándéka, 1925. április, Az értéktelenné vált bankjegyen a meztelen munkást átrajzolták pincérré Római kori sírból került elő, Laczkó Dezső ásatása Tótvázsonyban, 1894-95. Afrikai késtok krokodilbőrből, Bauer Antal ajándéka, Bódé, 1908.

Emlékkiállításunkba a Múzeum „padlásáról” kerültek most elő ezek a kincsek – így a tárlat érdekessége, hogy olyan tárgyakat mutatunk be, amelyeket ez idáig nem láthatott senki. Eddig egyetlen kiállításunk tematikájába sem illettek bele, ezúttal azonban jól megférnek egymás mellett az őskori kőbalta, a Nemzeti Hadsereg plakátja, a kavicsfogú álteknős és mamutfog, a hajmáskéri hadifoglyok kézműves munkái, a krokodil- és teknőspáncél-pajzsok, a fonott asszuáni kosarak vagy egy bukovinai „csókkereszt”.

A kiállítás részlete

A kiállítást rendezte: Rainer Pál, Regenye JuditVeszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.