Üvegvilág
A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum bemutatja a

VARÁZSLATOS ÜVEGVILÁG

Az üveg sokszínűségéről rómaiaktól a kortárs üvegművészetig

című kiállítást

Veszprém, Erzsébet sétány. 1.

2010. szeptember 23 – november 16. – 2011. február 20-ig meghosszabbítva!

Nyitva tartás:
Kedd–Sze, Péntek–Vasárnap: 10 – 18 óráig,
Csütörtök: 12 – 20 óráig


A nagy érdeklődésre való tekintettel kiállításunk látogathatósági idejét meghosszabbítottuk.

Az Üvegvilág egyértelműen az utóbbi évek kiállítási sikere. A tárlat látogatottsága háromszorosa a megszokottnak, hétvégenként azonban akár tízszer annyi érdeklődő érkezik, mint korábbi időszakokban!

A meghosszabbításra kerülő kiállításunk valamelyest változott, hiszen a hely egy részét át kellett adnunk soron következő tárlatainknak. De a varázslat továbbra is megmaradt!

Az üveg, mint anyag nem csak az alkotókat, de a hétköznapi embert is csodálatra készteti. Az anyag jin-janként megannyi ellentétet rejt magában: egyszerre törékeny és szilárd, átlátszó és színes, rideg és mégis meleg, erő és mégis csupa lágyság. Kiállításunkban megpróbáljuk megfejteni az üveg titkát, hiszen már őseink is rájöttek hogy életük csak az üveggel lehet teljes.

Tárlatunkban az üvegtörténet és dizájn-üvegek mellett a hétköznapi üvegtárgyak, érdekességek is megtalálhatóak: háztartási üvegek (pl.: üvegvasaló) orvosi üvegek (pl.: kacsa, üvegszem), a gyerekek örömére van üvegállatkert is. A borászat-kereskedelem, vadászat és sport relikviák a férfiakat kötik le, míg az illatszeres üvegek, színvilág és ékszerek inkább a hölgyeket vonzzák. Vannak témák, mint a vallási élet sokféle üvegábrázolása, a retro üvegek, díszüvegek, főúri üvegek, világítóeszközök, történeti korok üvegei és a „szemétdombról” begyűjtött üvegek, amelyek általános érdeklődést keltenek.

2010. november 19.


Alább az eredeti kiállítás bemutatóját olvashatja:

Az emberi kultúra tárgyi emlékei között kivételes helyen szerepelnek az üvegtárgyak: törékeny díszektől a használati üvegtárgyakon át az üvegbetonig körbe vesznek bennünket. A kiállítás évezredek tárgyi emlékei közül mutatja be a régészeti korok emlékeit a rómaiak üvegkultúrájától az ajkai üveggyár létesüléséig. Az üveg kivívta a környezetbarátok elismerését és beindítja a kortárs alkotók fantáziáját is.

Veszprém megye múltjában nagy szerepet játszott ez a titokzatos anyag, az üveg: a Bakony rengetegeiben üveghuták működtek, a több évszázados hagyomány egy ma is jelesül működő üveggyár tevékenységében folytatódik.

A három részből álló Varázslatos Üvegvilág kiállításon bemutatjuk a nemzeti, térségi és egyetemes kultúra gazdagságát az üvegen keresztül. Időben és térben utazunk, ahol a család minden tagja találhat magának felfedezni valót.


I. MI AZ ÜVEG?

II. AJKAI ÜVEGCSODÁK

III. AZ ÜVEG DÍCSÉRETE – kortárs magyar üvegművészek alkotásai

I. MI AZ ÜVEG?


Hogyan készítették az üveget elődeink és hogyan készül ma? Mire használták az üveget elődeink és mire használjuk ma? Milyen díszítő elemeket használtak, milyen formákat kedveltek Pannónia lakosai régen és milyeneket kedvelünk ma? Az emberi kultúra tárgyi emlékei között kivételes helyen szerepelnek az üvegtárgyak: a kiállítás évezredek tárgyi emlékei közül mutatja be a régészeti korok emlékeit a rómaiak üvegkultúrájától avar és középkori magyar leleteken át a modern-kori üveggyárak létesüléséig.

A veszprémi múzeum üvegtárgyait más múzeumok, intézmények és magánszemélyek anyaga gazdagítja: Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Palóc Múzeum Balassagyarmat, Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum, Jókai Mór Városi Könyvtár Pápa, UTE, Budapest Honvéd, Ferencváros, MKB Veszprém...
A történeti vonulatot tematikus kiágazások teszik többrétűvé.
szakrális üvegek, liturgikus üvegek, üveg-amulett, Szent István koronájának életnagyságú üvegmásolata,
nemzeti jelképek üvegeken, kézzel festett és savval maratott rajzolatú üvegek díszüvegek, nemesi-főnemesi üvegek – paraszti üvegek
retró üvegek: az 1960-70-es évek
üveg az orvostudományban: pl. üvegszemek, patikaüvegek, orvosi praxis üvegeszközei és gyógyszeres üvegek, lornyonok
üveg az italkultúrában borkultúrában: pl.: római és modern különleges borosüvegek, dekantálók, kotyogó, a pálinkakészítésben: a pálinkakészítéshez használt üvegeszközök; pálinkás poharak, üvegek.
egyéb: érdekességek a kereskedésben
üveg a háztartásban: üvegvasaló, légyfogó, régi cumisüvegek, tárolóedények üvegállatkert
illatszeres üveg bemutató a római kori üvegektől a részben hazai gyártású Tiffany üvegekig
üveg ékszerek a rómaiaktól a kortárs hazai művészekig
sportklubokhoz kötődő üvegek, emléktárgyak, trófeák, relikviákII. AJKAI ÜVEGCSODÁK


Az ajkai üveggyár története, iparművészeinek alkotásai. A tárlat bemutatja, hogyan alakult ki és át a több évszázadon keresztül működő üveghuták gyakorlati tudása, egy mai kihívásoknak is megfelelő üveggyárrá, az Ajka Kristály Üvegipari Kft-vé. Kevesen tudják, de olyan világmárkák, mint a Tiffany & Co, Fabergé, Stuart crystal, Versace, Bulgari, Rosenthal AG egyes termékei magyar üvegművészek kezei között készülnek. Az ajkai üveggyár által készített üvegtárgyak elsősorban külföldön kerülnek értékesítése, azonban most, kiállításunk keretében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is megtekinthetőek.III. AZ ÜVEG DÍCSÉRETE


Az ezerkilencszázas évek közepén, szinte nagyjából egy időben a világ több táján újfajta módon kezdtek el művészek az üveggel kísérletezni. A mozgalomnak több neve is lett: New Glass vagy Stúdió Glass , vagy, francia nyelvterületen verre nouveau vagy verre d’atelier.

Magyarországon Z. Gács György és a szobrászat területéről Schaár Erzusébet és Vilt Tibor kezdett kísérletezni az üvegek alkotta szobrászi térrel. Nyomukban azóta már több generáció is mestere lett ennek a kaméleon-szerűen viselkedő varázslatos anyagnak, amely másképp viselkedik narancsvörösen izzó, folyékony állapotban és ismét másként megszilárdulva, mereven: törékenyen lebegő üveglapként és nehéz struktúrákat hordozandón.

Az elmúlt fél évszázad története során ebből a szellemi inspirációból kiindulva ezt a matériát szabadon kezelve olyan magyar üvegművészek hoztak létre életműveket, akiket szerte a világban, a legnagyobb rangot jelentő európai fórumokon, csakúgy mint Amerikában és Japánban számon tartanak.

Veszprém megye múltjában nagy szerepet játszott ez a titokzatos anyag, az üveg: a Bakony rengetegeiben üveghuták működtek, a több évszázados hagyomány egy ma is jelesül működő üveggyár tevékenységében folytatódik. Immáron húsz éve, hogy az ajkai üveggyár beengedte falai közé a kísérletezni vágyó művészeket: az ajkai szimpozionon készült művek képezték a veszprémi múzeum kortárs üveggyűjteményének alapját.

Azóta tovább gyarapodott a gyűjtemény: a több mint ötven művész objektjei, üvegképei sokfajta tendencia formavilágát jelenítik meg. A hazai művészeti szcénában Munkácsy- és Ferenczy díjjal ismerik el a kiváló teljesítményű szobrászok és üvegművészek teljesítményét. A veszprémi múzeum gyűjteményében a legtöbb így számon tartott alkotó műve szerepel, az a néhány művész, akinek munkája még nem gyarapítja a gyűjteményt, szívesen adott kölcsön a kiállításra.
A kiállított művek jegyzéke (a teljesség igénye nélkül):
A kiállítást készítették:
A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum és az Akja Kristály Üvegipari Kft. munkatársai

A kiállítás létrejöttét támogatta:
NKA, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Magyar Formatervezési Tanács, Textilmúzeum, “VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., valamint Bardócz Ágnes és Tóth György – Budapest, Gy. Lovassy Klára, Tegulárium – Veszprém, Sápi Lajos

Médiatámogatóink:
Klubrádió Napló Veszprém TV

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.