Somogyi Győző

MAGYARSÁG – NÉPI ÉS NEMZETI ÁBRÁZOLÁSOK SOMOGYI GYŐZŐ MŰVÉSZETÉBENSomogyi Győző Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész a képzőművészeti gimnázium befejezése után a Római Katolikus Hittudományi Akadémia hallgatója lett, majd pappá szentelték. Az 1970-es években kilépett az egyházi rendből és szabadfoglalkozású képzőművész lett. Az 1980-as években telepedett le Salföldön, azóta is ott él.

Művészetének központi témáiból válogat a múzeum tematikus kiállítása. A Balaton-felvidéki népi építészetet bemutató grafikái mellett a tárlaton láthatók lesznek e különleges atmoszférájú tájról készített festményei, valamint megjelenik kedvelt témája, a magyar huszárokat bemutató 30 darabból álló sorozata.

Míg festményeinek egyik legfőbb kifejezőereje az élénk színek használata, történelmi témájú képein törekszik a hitelességre, megalkotásuknak hátterében komoly kutatómunka áll. Rendkívüli részletgazdagsággal ábrázolja a korabeli egyenruhákat, viseleteket, fegyvereket, címereket. Ő maga is tagja a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesületnek. Számos könyvet írt és illusztrált, 2013- ban pedig elnyerte a Balaton Tárlat „tematikus” kategória fődíját.

Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum
Bakonyi Ház
Múzeumkert
8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1- 3.
A kiállítás megtekinthető 2013. november 3-ig hétfő kivételével 10-tól 18 óráig.

Támogatók: Nemzeti Kulturális AlapFotó: Oszkó Zsuzsa

Laczkó Dezső Múzeum titkársága, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.