Varázslatos porcelánvilág

Varázslatos porcelánvilág

Kiállítás 2012. május 18-tól 2013. február 3-ig a Laczkó Dezső Múzeumban


„Oh formák csöndje, anda gyönyöre”...sóhajt fel egy görög váza kecses íveitől ihletetten John Keats, angol költő.

A nemes anyag és nemes mondanivaló találkozása valóban békebeli hangulatot, fényt, színt, jómódot és eleganciát sugároz. Ám ha címszavakban kell összegyűjtenünk a porcelán sugallta képzettársításokat, ellentmondásos összképet kapunk. A nemesség, arisztokrácia, igényesség cégére mellett a porcelán „exkluzív” jellege tagadhatatlanul teret enged a sznobizmus, giccs bélyegének. A porcelán nem csak anyagában, de mondanivalójában, árában, ritkaságában is örök státusszimbólum. A parasztember számára maga az elérhetetlenség.  Még a 19. század végén is csak az olcsóbb tömeggyártmányok, gyengébb kivitelű pingált rózsák kerülhettek a sublat tetejére. Míg a falusi asszonyok jóformán csak cselédségük idején tapasztalták meg a porcelán valódi értékét, a városi „úri népek” tucat számra gyűjtötték a kecses porcelán parasztlányokat, békésen furulyáló juhászokat. Tiszta és steril, megkapóan kellemes álomvilág ez. A porcelán elévülhetetlen kultúrtörténeti jellemzője a bájosan életidegen társadalomkép.

A porcelán filozófiája a földhöz ragadt realizmust hívja párharcra, hisz örökké vágyott, nagyon is emberi eszmények hívták életre. Törékeny vágyak és múlékony, korhoz tapadó eszmék: akárcsak maga a porcelán.

A Laczkó Dezső Múzeum és a Herendi Porcelánmanufaktúra május 18-án nyílt, közös kiállítása a keménycserép és a porcelán sokoldalú felhasználásának, társadalom- és kultúrtörténetének hű bemutatását tűzte ki célul. A Veszprém megyei keménycserép és porcelángyárak kevésbé ismert története mellett anyagtörténeti, néprajzi, stílus- és művészettörténeti útmutatók kalauzolják a látogatókat. A tárlatot megálmodó szakemberi gárda az anyag és a motívumok változásán, a használati közeg bemutatásán keresztül kísérelte megragadni a porcelán társadalmi „üzenetét”, összetett, finom szimbolikáját.

A porcelán mindig vonzó alapanyag volt a művészek számára. A kortárs alkotók olykor egészen meghökkentő kreativitással, bátran bízzák a modern kori társadalmi üzenetek közvetítését a porcelánra. A tárlat a porcelán modern kori szerepére is kínál egyfajta választ, miközben 200 év színnel és formával átszőtt változásai elevenednek meg a kiállítótérben.Könyvajánló

Varázslatos porcelánvilág - Műkincsek és kortárs művészeti alkotások - kiállításvezető katalógus

 

A színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány bemutatja a Veszprém megyében létrejött négy fontos kerámiaközpont (Pápa, Városlőd, Herend, Bakonybél) történetét és ízelítőt ad az ott készült tárgyak sokszínűségéből. Az olvasó megismerheti a Herendi Porcelánmanufaktúra múltját, az általa használt dekorok történetét és jellemzőjét. A katalógus betekintést nyújt a modern kerámiaművészet születésébe, kiegészülve a tárlaton bemutatkozó tizenkét kortárs iparművész: Babos Pálma, Horváth László, Kádasi Éva, Meixner Etelka, Nagy Márta, Nácsa Edit, Néma Júlia, Schrammel Imre, Seregély Márta, Takács Zoltán, Tamás Ákos, Ujj Zsuzsa alkotásaival.Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.