Segélykiál(lí)tás
Foto: Kovács Tamás – MTI

Segélykiál(lí)tás
– Vörösiszap Katasztrófa 2010

Jótékonysági kiállítás a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban

2010. december 16. – 2011. február 28.

Menyitó december 16-án, 15 óra

Segélykiál(lí)tás – Vörösiszap katasztrófa 2010 címmel nyílt jótékonysági kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely az MTI riportfotói, a katasztrófáról készült videoanyag mellett a devecseri Gárdonyi Géza Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola tanulóinak rajzait, valamint a Devecserben begyűjtött védőruhákat, védőfelszereléseket mutatta be.

A Segélykiál(lí)tás december 16-ától Veszprémben is látható, kibővítve új tartalmi egységekkel, a munkatársaink által Devecserben és Kolontáron gyűjtött tárgyi anyaggal és a helyszínen készített fotókkal. A veszprémi tárlat létrehozásában több, a katasztrófa idején ott dolgozó, a helyreállítási munkákban és újjáépítésben szerepet vállaló szervezet is együttműködött, mindenek előtt képi dokumentációjuk rendelkezésre bocsátásával.

Részlet a kiállításból Részlet a kiállításból Részlet a kiállításból
Részlet a kiállításból Részlet a kiállításból

A múzeum társadalmi szerepvállalásához hozzá tartozik, hogy reagáljon erre az országos szintű, a megyénkben élő több ezer embert közvetlenül érintő katasztrófára. Célunk, hogy ne engedjük lankadni a figyelmet, érzékeltessük a veszteséget, és rámutassunk annak fontosságára. Le kell vonni a megfelelő következtetéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne történhessenek ilyen, vagy ehhez hasonló tragédiák.

A Laczkó Dezső Múzeum a begyűjtött tárgyakat mementóként az utókor számára is meg kívánja őrizni. Restaurátor munkatársaink kísérletet tesznek a szennyezett tárgyak konzerválására – a kiállításon többek között ezek is láthatók.Jótékonysági kiállításunkra támogatói jegy váltható 300 és 500 forintos értékben.
A Múzeum a támogatások teljes összegét a devecseri Római Katolikus Plébánián keresztül a rászorultak megsegítésére továbbítja.

A kiállítás védnökei:

A kiállítást készítették


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.