Mint millió üveggolyó...

Egy játékos kiállítás – nem csak gyerekeknek!

„Mint millió üveggolyó....”

A Pál utcai fiúk régen és ma

Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum 2008-ban rendezett, „Éljen a grund!” kiállítása alapján, a 100 éves A Pál utcai fiúk c. regény alkalmából.

A kiállítás látogatható: 2010. szeptember 21 – 2011. január 23.

Nyitva tartás:

Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, Erzsébet sétány. 1.


Felnőtteknek, családoknak is szórakoztató nosztalgiautazást nyújt a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen rendezett kiállítás.

Felfedezhetjük a XIX-XX. század fordulós Veszprém világát, megelevenedik előttünk dédanyáink (és apáink) gyermekkora. Beülhetünk iskolapadjukba, kezünkbe foghatjuk bizonyítványukat, játszhatunk üveggolyós játékot, amelyet ők játszotta és kipróbálhatjuk „számítógépüket”. Felmászhatunk a grundra, belenyúlhatunk a regénybeli és a XXI. századi Csonakos zsebébe, hogy megnézzük mi van benne és játékos feladatlapokkal köthetjük össze a regényt a kiállítással. Erről is szól a „Mint millió üveggolyó...”A Pál utcai fiúk régen és ma című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban, hiszen a Molnár Ferenc írásához a szálakat és történeteket saját életéből merítette.

A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás egyik célja az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolák tanulóinak megszólítása, irodalmi érdeklődésük felkeltése és elmélyítése. A könyv szereplői és a benne megjelenő helyszínek mára már fogalommá váltak, nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is sokat jelentenek: a Gitt-egylet, a Grund, az Einstand, nemecsek ernő csupa kisbetűvel. A tárlat így több korosztályt is képes vonzani, színvonalas programot kínálva kicsiknek és nagyoknak, lehetőséget teremtve a közös élményszerzésre. A kiállításban megelevenednek a regény helyszínei és a játékterek, melyek a korabeli gyerekeknek a „hazát”és a szabadságot jelentették.

Kiemelt cél a látogatók minél aktívabb bevonása a regény világába, ezért többféle interaktív eszközt alkalmazunk: kivetítők, hangeffektek, kalandlapok, az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatok. A Grund világába csöppenve mindenki átélheti (újraélheti) a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen mutatja be a kiállítást a Varázslatos Üvegvilág tárlat mellett.

A Petőfi Irodalmi Múzeum eredetileg 2007-ben Éljen a Grund! című kiállításával ünnepelte a 100 éve megjelent Molnár Ferenc-regényt, A Pál utcai fiúkat.

A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás elsődleges célja az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolák tanulóinak megszólítása, irodalmi érdeklődésük felkeltése és elmélyítése. A könyv szereplői és a benne megjelenő helyszínek mára már fogalommá váltak, nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is sokat jelentenek: a Gitt-egylet, a Grund, az Einstand, nemecsek ernő csupa kisbetűvel. A tárlat így több korosztályt is képes vonzani, színvonalas programot kínálva kicsiknek és nagyoknak, lehetőséget teremtve a közös élményszerzésre. A kiállításban megelevenednek a regény helyszínei és a játékterek, melyek a korabeli gyerekeknek a „hazát”és a szabadságot jelentették.

A tárlat rávilágít A Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó topográfiai és irodalomtörténeti adatok –  a mű keletkezéstörténete, a szerző gyermekkorának életrajzi részletei, a regény fellelhető helyszínei – ellentmondásaira is, így a kutatómunka eredményeiből a helytörténeti, iskolatörténeti és irodalomtörténeti kutatás egyaránt profitálhat. Kiemelt cél a látogatók minél aktívabb bevonása a regény világába, ezért többféle interaktív eszközt alkalmazunk: kivetítők, hangeffektek, kalandlapok, az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatok. A Grund világába csöppenve mindenki átélheti (újraélheti) a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.


A kiállításhoz múzeumpedagógiai játékok és rendezvények is kapcsolódnak. Múzeumpedagógiai órára jelentekzni lehet Király Andrásnál a kiraly [kukac] vmmuzeum [pont] hu e-mail címen vagy a 0620 548 40 31-es telefonszámon.

A kiállítás megtekinthető 2011. január 23-ig.


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.