KATYŃ

tömeggyilkosság, politika, erkölcs

KATYŃ

A múlt nem maradhat rejtve. Emlékezni, beszélni kell róla...

1940 tavaszán a Szovjetunió 22.000 lengyel katonatiszt és civil hadifogoly kivégzésére adott ki parancsot. Az áldozatok főként Lengyelország értelmiségi köréből kerültek ki, orvosok, mérnökök, tanárok.

A tragédiát sokáig titkolni próbálták, de az utóbbi évtizedekben és napjainkban sok borzalmas és megrázó tény került napvilágra.A katyńi mészárlás szívbemarkoló és egyben horrorisztikus eseményeinek állít emléket a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács, Veszprém Város Önkormányzata, Veszprémi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közös kiállítása. Látogatóink elé tárjuk a nemrég még titkos iratokat, dokumentumokat, képeket, amelyekkel átfogó és valós képet kaphatunk a történelem véres eseményeiről. Megfoghatóvá válik az érthetetlen kegyetlenség, amelyet máig szívén hordoz a lengyel nemzet.

A vándortárlat az ország több pontját is bejárta és most Veszprémbe érkezik 2011. április 16-án, a katyni mészárlás 71. évfordulóján, hogy fejet hajthassunk áldozatai előtt és megismerhessük mindazt, amiről 40 éven keresztül még családon belül is tilos volt beszélni.

A kiállítás megtekinthető: 2011. április 16. – május 15.

A tárlat iskolai csoportok számára ingyenesen látogatható, előzetes bejelentkezés esetén tárlatvezetést is biztosítunk. Bejelentkezni a múzeumpedagógusnál lehet: 06 20 548 4031


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.