Anne Frank Veszprémben

Történelem a mának. Anne Frank Veszprémben


A kiállítás látogatható: 2011. március 17. – 2011. április 10.

Laczkó Dezső Múzeum

Anne Frank

Az amszterdami Anne Frank Ház kiállítása 1997 óta járja a világot, eddig már 60 országban volt látható, többek között Chilében, Japánban, Németországban, és az elmúlt 14 év alatt több mint tíz millióan voltak rá kíváncsiak. A tárlat 2011. március 17-től már Veszprémben megtekinthető a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezésében.

A kiállítás alkalmas arra, hogy bemutassa a holocaust történetét, egy mára már legendává lett tizenéves lány naplójának idézetein keresztül. Bepillanthatunk a Frank család hányattatott sorába fényképeken, szemtanúk beszámolói alapján. A vándortárlat olyan lényeges témaköröket taglal, mint a rasszizmus, a szélsőséges nacionalizmus, az egyenjogúság, üldöztetés, ellenállás, emberi jogok és a demokrácia.

A tárlat a „Nyugat és Kelet találkozása fotókiállítás: a lublini Szentháromság kápolna freskói” c. kiállításunkkal közös, normál áru belépővel látogatható. A látogatás előre bejelentkezett iskolai csoportok számára ingyenes.


Diák-tárlatvezetés és iskolai csoportok fogadása

Diák-tárlatvezetés

A kiállítás érdekessége, hogy kortárs-tárlatvezetők (13-16 éves diákok) viszik körbe a látogatókat, diákcsoportokat.

Diák-tárlatvezetők akcióban

A tárlat megnyitóján, március 17-én, sikeresen mutatták be frissen végzett diák-tárlatvezetőink tudásukat: a Balatonalmádiban lévő Magyar–Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium tanulói, Marosi Marcell Lopez és Tunner Kristóf bevonták a hallgatóságot is: meglepetésszerűen vizsgáztatták történelemtanárukat, akinek a versailles-i békéből kellett felelnie.

A kiállításra és rendhagyó tárlatvezetésre április 10-ig várjuk az iskolai csoportokat. A tárlatvezetés és a kiállítás látogatása ingyenes. A vezetéseket a fenti iskola, a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium és a veszprémi Botev Általános Iskola tanulói tartják.

A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadjuk, a látogatás iskolai csoportoknak ingyenes. Jelentkezni lehet Király András múzeumpedagógusnál, mobil: 06 20 548 4031, e-mail: muzped kukac vmmuzeum pont hu

Mivel a tárlat csupán néhány hétig lesz Veszprémben, ezért javasoljuk, hogy mielőbb foglalják le iskolai csoportjaik látogatását. A tárlatvezetés-látogatás 1,5 órát vesz igénybe csoportonként, egy csoport maximum 20 fő, ennél nagyobb létszám esetén kettébontjuk a csoportokat.

»   TudásTér Hírlevél - múzeumpedagógiai hírek. Iskoláknak kedvezményes belépő a "Hivatása kézilabdázó – veszprémi kézlabda-történet" kiállításba. Részletek a TudásTérben. (letölthető PDF – 766 KB)

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.