110 éve Veszprémben

110 éve Veszprémben - A megyei könyvtárba költözött a múzeumtörténeti kiállítás

2013. március 28. és 2013. április 18. között a Laczkó Dezső Múzeum 110 éve Veszprémben című múzeumtörténeti kamarakiállítása az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban látható.

A veszprémi múzeum több évtizede lelkes látogatói, barátai, támogatói minden bizonnyal még jól emlékeznek arra, hogy a múzeum munkatársai az intézmény alapításának 90. évfordulója alkalmából kamarakiállítás keretében mutatták be a múzeumba került legújabb, legértékesebb leleteket, tárgyakat. 2003-ban - a múzeum 100. születésnapján - egy új állandó kiállítással és számtalan rendezvénnyel vártuk a látogatókat.

A 110. évfordulón a múzeum egyes gyűjteményeit mutatjuk be a nagyközönségnek. Lehetőségeinkhez mérten egy-egy gyűjtemény kialakulásának rövid történeti összefoglalásával, az ezekben őrzött legértékesebb darabjaink bemutatásával igyekszünk képet adni arról a több mint egymillió beleltározott múzeumi tárgyról, amelyek összegyűjtése, megőrzése, tudományos és ismeretterjesztő feldolgozása, valamint kiállítások során történő bemutatása a múzeum munkatársainak fontos feladata. Az egyes gyűjtemények mellett a restaurátorok munkájára is felhívjuk a figyelmet, hiszen a gyűjtemények védelme, a bekerülő tárgyak, leletek restaurálása az osztály dolgozóinak munkája nélkül elképzelhetetlen.

A vitrinekben egy-egy gyűjtemény legszebb, a gyűjtemények sokféleségét reprezentáló tárgyait állítottuk ki. Természetesen az itt bemutatottak csak ízelítők, kiragadott példák, de utalnak a Laczkó Dezső Múzeum gazdag, gyakran országos szinten is egyedülálló tárgyakat őrző gyűjteményeire, amelyek Veszprém város és a megye kulturális örökségének tárgyi bizonyítékai.Fotó: Oszkó ZsuzsaLaczkó Dezső Múzeum titkársága, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.