NYITOTT MŰHELY

„NYITOTT MŰHELY” - Múzeumi restaurálás, állományvédelem Veszprém megye közgyűjteményeiben

Messze viszik hírünket

Győr és Székesfehérvár mellett a határon túlra, Rév-Komáromba is ellátogat a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum „restaurátor kiállítása”.

Természetesnek vesszük, hogy a múzeumokban látható kiállításokon szemet gyönyörködtető tárgyak várják látogatókat, ám abba már ritkán gondolunk bele, hogy mennyi munka szükséges egy-egy műtárgy tökéletes restaurálásához. A Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum „NYITOTT MŰHELY” - Múzeumi restaurálás, állományvédelem Veszprém megye közgyűjteményeiben című kiállítása bemutatja a restaurálás, a fölélesztés, a helyreállítás rendkívüli kézügyességet és szakmai tudást igénylő múzeumi tevékenységét.

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban országosan is kiemelkedő restaurátori munka folyik az intézmény Török Ignác utcai új restaurátor műhelyközpontjában, ahol szakirányú egyetemi diplomával rendelkező, illetve felsőfokú képzettségű, tapasztalt közgyűjteményi szakemberek foglalkoznak a műtárgyak karbantartásával és „újraélesztésével” ‒ hiszen a restaurátor feladata gondozni, felújítani a régészeti ásatások leleteit, a falun, városon gyűjtött régi használati eszközöket, dokumentumokat. Kerámia, üveg, fém, fa, textil, papír, bőr, képkeret egyaránt megfordul a restaurátorok kezei között, akik a szennyezett, sérült, töredékes tárgyakat megtisztítják, megszilárdítják, tartósítják, és szükség esetén hitelesen kiegészítik.

E titokzatos és rejtelmes munkát – és a tevékenység eredményeit – tárja az érdeklődő nagyközönség elé az az „utazó” tárlat, amely decemberben nyílik Győrben, és ezután ellátogat Rév-Komáromba és Székesfehérvárra is. A kiállítás válogatott tárgyakkal és részletfotókat, műhelymunkákat bemutató tablók segítségével, valamint végtelenített digitális munkafotó-képsorozat vetítésével érzékelteti a veszprémi múzeumban végzett restaurátori munka sokszínűségét és színvonalát.

A tárlat 2013 júliusában fejezi be vándorútját Székesfehérváron, és a tervek szerint ezt követően látható lesz a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban és Veszprém több iskolájában is. A kiállítás az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjtemények Kollégiuma által kiírt, 3506-os kódszámú pályázata révén valósul meg.

Nemzeti Kulturális Alap
Laczkó Dezső Múzeum titkársága, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.