Múzeumi Szabadegyetem 2012. 10. 09.

Teltházas előadás a Múzeumi Szabadegyetemen


Pótszékekre is szükség volt, hogy az érdeklődők elférjenek a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban október 9-én a Múzeumi Szabadegyetem aktuális Bakony-előadásán.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvényen dr. Regenye Judit régész a bronzkorba kalauzolta a hallgatóságot, és részletesen beszélt a Bakonyban található titokzatos – Kr. e. 12-11. századból származó – halomsírok jellemzőiről. A Magas-Bakonyban rejtőző mintegy 2000 halomsír egy bronzkori törzs halottainak hamvait őrzi – érdekesség, hogy előttük és utánuk sokáig nem élt ember a Bakonyban.

Regenye Judit emellett kitért a késő bronzkori földbe rejtett kincsek témájára is. A bronzkincsek elrejtésének okairól a mai napig nem alakult ki egységes vélemény a régész-szakmában; egyesek szerint a leletek lehetnek fogadalmi vagy temetkezési áldozatra szánt tárgyak, vagy háborús helyzetben elrejtett értékek, esetleg beolvasztásra szánt fémek.

A rengeteg apró részletre kitérő előadás számos érdekességgel szolgált az érdeklődők számára, akik átfogó képet alakíthattak ki magukban a Bakony bronzkori kultúrájáról.

A Múzeumi Szabadegyetem következő eseményén – november 13-án, kedden 16.30-kor – Rainer Pál történész „Oroszlán, kígyó, griff – Csesznek vára és urai” címmel Csesznek várának történetéről tart előadást.


Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.