Bakonyi Ház

Mi lesz a Bakonyi Házzal?

2013. november 30-án, szombaton éjszaka kigyulladt a Bakonyi Ház a Laczkó Dezső Múzeum mellett. A katasztrófavédelem munkatársai gyorsan megérkeztek a helyszínre, és csak vasárnap hajnalban tudták abbahagyni a munkát.

A Bakonyi Ház tetőszerkezete leégett, megsemmisült, és a szakértői vizsgálatok eredményeinek függvényében 15-30 milliós kár keletkezett. Az épületben található műtárgyakat sikerült kimenteni, s bár kormosak és vizesek lettek, helyreállításuk megoldható.

Az életveszélyessé nyilvánított Bakonyi Házon az elmúlt héten a város munkatársai elvégezték az állagmegóvási munkákat: a tetőszerkezetet elbontották, helyére ideiglenes tető készül, a födémet aládúcolták.

A tűz okáról még nincs pontos információ. A tűzjelző és riasztórendszer rendeltetésének megfelelően működött, az épület nem állt áram alatt és be volt riasztva. Addig is, amíg a szakértők igyekeznek feltárni a tűz okát, a Laczkó Dezső Múzeum feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A tájház felújításának lehetőségeiről még nem lehet semmi biztosat mondani, jelenleg is folyik az egyeztetés a biztosítóval, valamint a városháza illetékeseivel.


Laczkó Dezső Múzeum titkárság, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.