Kortárs üvegművészeti gyűjtemény

A Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteményének speciális egységét képezi a kortárs üvegművészeti gyűjtemény. Törzsanyagát a Gopcsa Katalin művészettörténész által két ízben (1985-ben és 1990-ben) Ajkán megrendezett üvegszimpózium köteles példányai, valamint az 1990-es tihanyi kiállításokhoz kapcsolódó nagyszabású vásárlások és ajándékozások adták. Ezt követték a különböző minisztériumi, lektorátusi és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult ajándékozások, vásárlások, amelyeknek köszönhetően mára több, mint 450 műtárggyal dicsekedhet az üvegművészeti gyűjtemény. Kezdetben elsősorban használati tárgyak (asztali szervizek, poharak, vázák), majd később a hazai üvegművészet legjelesebb alkotóinak munkái gyarapították a gyűjteményt.

A múzeum a kezdetektől törekedett arra, hogy a gyűjteményben minden jelentős alkotó és minden jelentős tendencia jelen legyen; a fiatal művészek alkotásai ugyanúgy, mint a nagy életművel rendelkező művészek fontosabb alkotói korszakainak kiemelkedő munkái. A hazai „stúdióüveg-mozgalom” első képviselőinek, Z. Gács Györgynek, Vilt Tibornak, Schaár Erzsébetnek egyaránt megtalálható egy-egy alkotása. A gyűjteményt olyan nevek fémjelzik továbbá, mint például Bohus Zoltán, Buczkó György, Horváth Márton, Jegenyés János, Kertészfi Ágnes, Lugossy Mária, Veszprém megyéből pedig Kiss Miklós és Pattantyús Gergely egy-egy alkotása. 1998-ban az Ajka Kristály Kft. adományaképpen a több évtizeden át Ajkán dolgozó üvegművész, Németh Magda munkáival bővült a gyűjtemény. Különösen értékes gyarapodásnak számít az 1975-ben, tragikusan fiatalon elhunyt nagy tehetség, Kanyák Zsófia több kvalitásos művének múzeumba kerülése 2009-ben.

Rajtuk kívül a legtöbb hazai, Ferenczy Noémi-díjjal, illetve Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett művész (köztük külföldön élő alkotók, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egykori és jelenlegi tanárai, hideg és meleg üveg megmunkálásával egyaránt foglalkozó művészek) egy-egy alkotása gyarapítja ezt a különleges kollekciót.

A képzőművészeti gyűjtemény adatbázisa

Vissza (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – Tanulmányi raktár, bevezető)