Szoborgyűjtemény

A tehetséges veszprémi születésű szobrász, Csikász Imre (1884 – 1914) múzeumunk alapítójának, Laczkó Dezsőnek tanítványa volt. Ennek is köszönhette, hogy mindvégig figyelemmel kísérte munkásságát, támogatta alkotótörekvéseit, valamint halála után így kerülhetett a gyűjteménybe hagyatéka. Ezen kollekció egy részét gipszművek alkotják: mint például Illés Hedda, Lully, Laura, Deogáró Aladár című portréi, valamint egész alakos alkotások (Álló kacér nő aktja, Ülő lány), kisméretű plasztikák (Csibe, Csibecsoport) néhány emlékműterv, illetve dombormű. Ehhez az anyaghoz kapcsolódik a megyében élő szobrászművész, Raffay Béla Csikász Imréről készült bronzportréja is. Az utóbbi években a múzeum kezdeményezésére több alkotást is sikerült bronzba kiöntetni.

A megyében élő vagy a megyével kapcsolatban lévő művészek közül említésre méltó Borsos Miklós Balatoni szél című alkotása, melynek kisméretű bronzmakettjét őrzi a múzeum, a köztéri szobor pedig Balatonfüred ékessége. A már említett Raffay Béla szobrászművésztől egy különleges márvány- (Szeretkezők) és egy bronz-kő (Kuporgók) alkotás, valamint Diénes Attilától (Három grácia), Ézsiás Istvántól (Hódolat Moholy-Nagynak, Hommage à Nicolas Schöffer), Halmos Ferenctől (Torzó), Lugosi Lászlótól (Irányjelző) látható még egy-egy tárgy a látványraktár kiállításán.

Kiemelkedő egységet alkot a gyűjteményben Erdey Dezső munkássága, akinek Szent Imrét ábrázoló szobra a veszprémi várban lett kiállítva. Gipszből készült alkotásai mellett egy bronzszobra is gazdagítja a kollekciót (Ollós nő). A gyűjtemény további kiemelkedő alkotói: a nemzetközileg is elismert Amerigo Tot (Kavicsasszony), Csiky Tibor, Marton László, R. Kiss Lenke, Varga Imre, Vígh Tamás szobrászművészek.

A képzőművészeti gyűjtemény adatbázisa

Vissza (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – Tanulmányi raktár, bevezető)