A képzőművészeti gyűjtemény

Laczkó Dezső, a múzeum első igazgatója nagy figyelmet fordított a művészeti gyűjtés felkarolására. Mivel a múzeum alapításakor nem történt olyan jelentős adományozás, mely megalapozhatta volna a gyűjtemény törzsanyagát, így kezdettől fogva a fő koncepció a megyében élő alkotóművészek munkáinak gyűjtése volt.

Kiemelkedő a németbányai születésű Nagy Sándor (1869–1950) festő és grafikus munkássága, akinek a Veszprémi Petőfi Színház falán látható sgraffito restaurált kartonját máig őrzi a múzeum. Említésre méltóak a századfordulón alkotó művészek közül Szoldatits Ferenc vallásos tárgyú művei, Vastagh György portréi, valamint Herz Dávid oltár- és arcképei. A Sümegi Művésztelepen (1919–1931) készült huszonkilenc palettafestmény és a több mint ötven kortárs paletta izgalmas színfolt a gyűjteményben.

Végrehajtás során került a múzeumba az 1950-es évek elején a megye kúriáiból, kastélyaiból, rendházaiból (Alsóperepuszta, Badacsony, Révfülöp, Szépalmapuszta) több XVII. - XIX. századi tárgyegyüttes (festmények, akvarellek, metszetek, szobrok), köztük olyan mesterek, mint például Barabás Miklós olaj- és akvarellképei, vagy L. Rohbock metszetsorozata, illetve a gyűjtemény egyik legrégebbi darabja, Duadro Atribuito Szoptató Madonna című alkotása a XVIII. századból.

Egy másik tematikus egységet képez az 1979-es vásárlással múzeumba került Ék Sándor-hagyaték (festmények és grafikák), melynek jelesebb darabjait más gyűjtemények őrzik.

A Veszprém megyei kötődésű kortárs alkotók munkái: mint például Bognár Zoltán linómetszetei, Bojtor Károly, Heitler László, Kádár Tibor olajfestményei, Géczi János kollázsai, Györgydeák György, Ircsik József, Nagy Gyula, Somogyi Győző, Szilágyi László, Udvardi Erzsébet, Vass Elemér különböző alkotásai színesítik a palettát, kiegészülve a megye határain túlról érkező művészek, mint például Konok Tamás, Orosz János, Schéner Mihály, Várnagy Ildikó műveivel.

A legkvalitásosabb darabok, Egry József művei, tavasztól őszig a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban láthatóak.

A képzőművészeti gyűjtemény adatbázisa

Vissza (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – Tanulmányi raktár, bevezető)